Има медии бухалки, които си създават сами такива въпроси, сами си отговарят, сами си раздухват скандали. Който е искал да чуе – чул. Да влизаме в темата няма смисъл – вчера отделих време.

Това каза премиерът Бойко Борисов тази сутрин по повод изказването на Ангела Меркел и дискусията искаме ли т. нар. гореща точка за мигрантите или не.

Тази сутрин в студиото на бТВ той донесе писмото на турския премиер Давутоглу, който обяснява какво се случва при тях. "Това са милиони хора вече – и това не са 2-та млн. в Турция - 300-те хиляди в Истанбл, тези, които чакат на Одрин... 7-8 млн. вече се надигат от Сирия да тръгват към Европа", описа ситуацията премиерът.

Според нашите служби и тези, които са били в бежански лагери в Ливан или Йордания, се прибират, продават каквото имат в Сирия, за да вземат един билет.

"Нечувана трагедия в човечеството, която се случва. Всичко това, както беше отчетено, сега започва", определи Борисов.

Спред него полагаме всички усилия и надеждно пазим границат, затова потокът засега ни заобикаля.

"Има много въпросителни - защо едва 40% са само сирийци? Моят отговор е, че една река, като се почне, тя увлича със себе си и други. И колеги като Орбан имат право – ако си бежанец, че ще те убиват, влизаш в първата държава и чакаш да ти се реши проблемът. Но на тях Гърция не им харесва, България не им харесва, Хърватия не им харесва... Харесват им само Германия и Швеция – ми, то на всеки му харесват! Ама, като се научим да работим с германците, с тяхната производителност на труда..."

Премиерът призна, че както всеки се притеснява, така и той се притеснява от перспективите. И затова се обърнал към САЩ и Русия да започнат преговори, за да се прекрати вдигането на вълната от местата, където има проблем.

Полагаме огромни усилия, но това е вълна - никой не може да се предпази от нея. Тя ако стане 8-10-12 милиона, действително е много притеснително, каза Борисов.

Той повтори, че България настоява да се вземат политически и дипломатически мерки и да се прекрати вдигането на вълната. Най-главното според министър-председателя е създаване на зони за сигурност в тези държави, от които тръгват мигрантите.

"Да отиде армия, да ги пази в самата държава. Да им плащаме за това. Доверителният фонд на ЕС е стотици милиони евра – с тези пари да ги задържим там, да не идват в Европа. Това е решението – с него приключват. Оттам нататък вече не се ли случи това, вълната идва."

Той поясни, че е срещнал пълно разбиране от канцлерите на Германия и Австрия. И затова Меркел казала, че е готова да помогне на България, ако това се случи.

На въпрос, че Турция получава 1 млрд. евро, Борисов обаче отбеляза, че страната досега е похарчила пет милиарда.

"Ние дай Боже, да не ни се налага да ни дават пари. Ние не им щем парите – не искаме това да се случи. Не искаме някой да ни дава милиарди, за да има бежански лагери. НЕ ИСКАМЕ! Ние искаме този процес да спре.

Той каза, че ако все пък вълната удари нашата граница, ще имаме европейската подкрепа и в това го е уверила Ангела Меркел. А другото по медиите бухалки било: "Несериозно... А всъщност много сериозно подготвена атака, за да ме уязви". 

Те не искат да остават в България. Щото в България трябва да работят, а има работни места непривлекателни - за овчари, за кравари, за шофьори, върна се Борисов към темата за предпочитанията на мигрантите.

Запитан защо не направи референдум искаме ли бежанци, той каза, че знае отговора. "Не искаме – хората не искат. Освен това ние сме християни, те са мюсюлмани - чисто религиозно страхът в българите е голям. Просто ги е страх хората – и мен ме е страх. Ако референдумът каже – искаме ги, знаете ли каква радост би предизвикало в Европа, че се намери страна, която казва: Елате!"

"С неудоволствие ще кажа, че проблемът на Европа не зависи от Европа – там трябва да седнат САЩ и Русия, да се разберат. Ако не се разберат, ние  просто ще инкасираме и ще бъдем жертвите на една глобална политика, каза Борисов.

На въпрос - страхувате ли се , че ще се превърнем във фронтова държава, той отговори, че се страхува. Но европейските лидери са чули нашия проблем и мисли, че повече заслужава да го поздравят "тези специфични медии". Борисов се прекръсти и каза, че съвестта му е чиста.

"А вие сте боксовата круша в момента", състрадателно отбеляза водещият Антон Хекимян..

"Могат да бият. Нито от едните ме е страх, нито от другите", призна Борисов.

Тук той се върна, че нашата страна за 25 г. от една "прекрасна икономика, средноевропейска държава" е разбита от политическите партии и с помощта на търпението на народа по безобразен начин. Той напомни продажбите на безценица, разбойническата приватизация, срива на фармацевтиката и химическата индустрия.

Борисов каза, че възложил на финансовия министър пак да даде на пенсионерите по 50 млн за Коледа и за Великден.

"Да са ни живи и здрави, но понеже са много, и стотици милиони, като се вадят, не се усещат", каза той.

Борисов обаче не се съгласи, че съдебната система не работи и няма наказани за изминалите години, а наблегна, че законите са правени така, че да устройват нечии интереси.

По повод съдебната реформа, министър-председателят не се съгласи, че е окастрен първоначалният вариант на промени в Конституцията и Закона за съдебната власт. 

Аз с Христо Иванов работя от самото начало и цялата програма и всичко, което той е предложил, ние сме го защитили в МС, вкарали сме го в парламента и до онзи ден стоях зад всяко едно негово решение", декларира премиерът.

Той даде пример, че е останала "ябълката на раздора" с прокурорската квота в бъдещия Висш съдебен съвет, която може да е 6:6 съотношение между професионалисти и политици, или 6:5 в полза на парламента. Но очаква това да се изясни в дебатите в Народното събрание, преди второто четене.

"100 % независима прокурорска система има. С огромни права. Той може за 72 ч да задържи премиер, министър, вицепремиер, всеки... С една дума – нищо не е окастрено. Има няколко спорни момента и аз съм готов да им ги подкрепя (на реформаторите, б.р.)", каза Борисов, визирайки че е "за" явно гласуване във ВСС.

Той изрази и увереност, че макар промените да не звучат грандиозно, това, което в момента се прави за промяна в конституцията, ще е с ефект, че "съдиите и прокурорите сами ще си избират началниците". Това за Борисов окачестви като голям успех.

Запитан как е спечелил подкрепата на "Атака", той отговори.

"Всяка партия има право да вземе своето решение. Аз отидох в парламента за кой ли път. Помолих за председателски съвет заедно с Христо Иванов. Той (Волен Сидеров, б.р.) дойде последен, слуша през цялото време – с Явор Нотев бяха. И това което обяснихме, може това да е повлияло."

Тук водещият Хекимян го попита дали не е било проява на великодушие от Сидеров заради първородния му син.

"Да му е живо и здраво! За един мъж това е голяма радост на тия години. Може и това да е – да иска България в следващите години да се развива и да става по-добре", заключи Борисов.

Тук му показаха карикатура на Христо Комарницки от "Сега", на която са той с Волен и "златния пръст".

"Това не съм аз. Както виждаш, не съм дебел в никакъв случай. Явно им се иска... А съм си в отлична спортна форма", не се разпозна премиерът.

"Зад мене стои изграденото – то е видимо. И на тях им се режат лентички. Да са си строили, да си режат", отговори той на друг въпрос за лентичките.

Запитан стои ли ДПС зад правителството, той каза, че на същите медии, "това им е хубавото, че много им се иска да стои ДПС. ГЕРБ е партия – ще ми се да не говорим партийно." Той коментира промяната в Движението с това, че всяка партия иска да се променя. "Аз не мога да упрекна ДПС за това, че са подкрепили съдебната реформа. Не мога да им кажа – марш оттука", каза той.

Той благодари и за другите подкрепени законопроекти като плоския данък или предварителното отчуждаване, благодарение на което сега има магистрали.

- Ама задръствания има - остро отбеляза водещият.

- Ами ще има, щото българинът явно е богат – има много коли... По 50 000! Догодина българите ще си ходят на нашето море - увери Борисов.