Миналата седмица ви съобщихме за това как е в ход старата изпитана схема за регистриране на стотици, дори хиляди наблюдатели на изборите, които по закон трябва да са независими и да следят за честното протичане на изборния процес, но на практика масово се оказват свързани с партийните централи.

Ако към дата 17 октомври, Централната избирателна комисия (ЦИК) бе регистрирала наблюдателите на едва осем неправителствени организации, то седмица по-късно броят им е набъбнал двойно - вече са 17 на брой. Още в началото на записванията обаче се откроиха партийни НПО като създаденото от лицера на евролевицата и бивш председател на БСП Сергей Станишев и политологът Михаил Мирчев, сега кандидат на БСП за кмет на София, НПО -  Институт за социална интеграция.

Връзка с Реформаторския блок пък има друг регистриран наблюдател - Центъра за модернизиране на политики, чийто представители са част от Гражданския съвет на Блока и активни участници в кампаниите на дясната коалиция.

Реформаторите и БСП - най-подплатени

Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) е сред традиционните наблюдатели на избори, но сега случаят е по-особен, тъй като близката до на кандидат-кмета на БСП Мирчев Катя Михайлова, е в управата на ГИСДИ. Тя също така ръководи и кампанията му, пише mediapool.

Реформаторите настъпват и по линия на още две организации - Сдружение "България на гражданите", от което реално тръгна едноименната партия на вицепремиера днес Меглена Кунева и Младежки демократичен алианс. Председател на алианса е Калоян Трулев, който на предсрочните парламентарни избори е бил част от кандидатската листа на РБ в 24 МИР в София. Трулев е организационен секретар на младежката организация напартията на Кунева Движение "България на гражданите".

Видин наднича и до тъмната стая

Както и при инициативните комитети и медийните пакети, и в регистрацията на наблюдатели изникна "видинска връзка". Непознатото до момента сдружение "Велви спорт", което за първи път иска да наблюдава вот, засега е регистрирало 150 души. Интересното е, че имената, които фигурират в списъка на "Велви" са същите като тези на "Единни за промяна", обединение, на което ЦИК преди ден отказа регистрация. Отказът бе поради факта, че коалиция със същото име - "Единни за промяна" номинира кандидат за кмет на Видин - Росица Кирова. Защо ЦИК регистрира наблюдателите, при положение, че ден по-рано е установила връзка с кандидат-кмет, оставка загадка, а формалното обяснение е празнота в закона.

Зад кандидатурата на Кирова стои и Движение "Днес". То пък е акредитирало към момента над 600 наблюдатели. 

Друга любопитна подробност е, че Росица Кирова е масирано отразявана и води масирана кампания от сайта "Хаштаг", свързана с Борислав Цеков и "Института за модерна политика" медия, за която Клуб Z многократно писа покрай темата за свързаните лица, които съвсем законно се облагодетелстват от отпуснатите от държавата за агитация медийни пакети.

Идеята на наблюдателите е да осъществяват независим граждански мониторинг. Масова практика при родните избори обаче е регистрирането им да става под "плаща" на политическите формации, обикновено с цел не само самите наблюдатели да гласуват с "правилната бюлетина", но и техните семейства. Упражняващите мониторинг в деня на вота често са хващани и в моменти на агитация и пр. нарушения на изборния процес. Използват се и за контролиран вот - да си знае избирателят, че го гледат и следят правилния номер в бюлетината ли е маркирал.