Смисълът на предлагания от Министерството на здравеопазването данък "обществено здраве" не е да събира нечии пари, а да подобри здравните показатели на нацията, обяви ресорният министър д-р Петър Москов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Темата влезе в дневния ред на социалните партньори независимо че идеята е на етап обществено обсъждане и не е оформена в законопроект.

"Имам официалното становище на Министерството на финансите, което изразява подкрепа за данъка. Той обаче не е калкулиран в проекта на държавния бюджет за 2016 г., защото целта му не е да отчете приход в хазната, а осигуряването на по-добро здраве за цялото население", коментира Москов.

Въпреки това синдикати и работодатели се обявиха категорично против въвеждането на подобен налог. Представители на хранителната индустрия директно обвиниха министъра в популизъм, а други направиха аналогия със стандарта за качество "Стара планина", който се превърна в порочна мярка за отстраняване на конкуренцията от пазара. Основното опасение на профсъюзите е, че данъкът ще предизвика съкращаването на поне 10 000 работни места, заради които хазната ще трябва да извади допълнителни 35-40 млн. лв. за обезщетения за безработица.

"Имаме сериозни притеснения, че облагането ще влоши инвестиционната среда в страната и ще създаде риск от въвеждане на други данъци от същия вид - върху козметика, алкохолни напитки и други. Категорични сме, че ще увеличи сивия сектор, както и трансграничната търговия с Румъния, от което ще загубят българските производители", коментираха експерти на Българската търговско-промишлена палата и посъветваха здравното министерство да заложи не на данъка, а на разяснителна кампания за здравословното хранене.

"Българинът яде лоши храни не, защото е глупав или не знае как да се храни, а защото не могат да си позволят по-скъпите качествени продукти. И в този контекст рискуваме да се обърнат към още по-лоши сурогати. За какво здраве можем да говорим тогава", сподели притесненията си и председателят на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров.

За да успокои притесненията на индустрията и синдикатите, здравният министър отново уточни, че данъкът няма да се налага върху стоки от първа необходимост като хляб, мляко и месни продукти. Налогът ще важи за стоките, които могат да отсъстват от менюто ни - безалкохолни, снакс, чипс, енергийни напитки и прочие. Освен това Москов допълни, че ведомството никога не е говорило за "вредни" храни, а за съставки, чиято прекалена употреба доказано води до различни заболявания.

"Добре е да се види и към какви продукти преминават хората, които се отказват от безалкохолни напитки, например. Те купуват чай, минерална вода и сокове с над 60% плодово съдържание. Съжалявам, ако това ще удари нечий бизнес, но здравето на детето ми не е разменна монета за съществуването на такъв бизнес", категоричен беше здравният министър.

По думите му успоредно с прилагането на новия налог ще върви и информационна кампания за смисъла от здравословното хранене и подбирането на продукти с по-малко захар, сол и хидрогенирани мазнини. Като допълнителна мярка се обсъжда и забраната на телевизионни реклами в детски предавания, които промотират обложени с данъка храни.