"Това, което се случи в зала "Армеец" не само е проблем, а позор, и наистина не бива да се повтаря", коментира пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев ситуацията, в която хиляди души бяха заключени над 40 часа в спортния комплекс, за да отчетат бюлетините от местните избори в София.

"Няма да се заканя да удуша никого. Изказват се различни категории хора и от цялата работа разбирам, че сме влезли в една технология на прехвърляне на вината на другия. Четири дни никой не се извини на хората, и макар че не аз съм ги заключил, искам да ви се извиня", заяви вицепремиерът.

"Ако всички ще се почувстват отговорни, за да затворим темата мога да поема отговорност. За съжаление този отговор не е верен. Отговорна е Общинската избирателна комисия (ОИК), няма как и Централната избирателна комисия да не е отговорна. Разбира се, и законодателството има вина. Но конкретно в зала "Армеец" полицейските сили са получавали нареждания от ОИК, поясни Дончев.

"Написах жалба до прокуратурата за неправомерно задържане от името на всички. Имаше хаос, неуредици, но българският гражданин е е свикнал да търпи и нямаше да се случват ескалации, ако не бяхме задържани като затворници. Направихме не един опит да излезем. По трима човека сме, един винаги "стиска" чувалите, искаме да излезем, но има полицейски кордон отвсякъде, вратите са вързани, придобиваш усещането на неправомерен затворник", заяви в студиото на Нова тв Ваня Перпелийска, член на секционна изборна комисия.

"Да, това не са затворници, но по силата на това, че полицията трябва да гарантира, че изборният процес не е опорочен, предполагам, че това е било основанието да не бъдат пускани да излизат", смята вицепремиерът. "Нямаше нужда всички хора да бъдат събирани едновременно. Трябваше да стане по график, имаше начин как полицията да охранява книжата, а не хората да стоят там", категоричен е Дончев.

Дончев отхвърли твърдения за опорочаване на изборите поради голямото количество сгрешени бюлетини и несъответствия на протоколи.

"Има наблюдатели, застъпници, това парира всякакво съмнение за фалшификация, но е въпрос доколко хората са били подготовени да гласуват, защото и на тези избори имаме феномена 1515", смята той. Дори да има дефекти в изборния процес не трябва да се постави под съмнение изборният резултат по принцип, допълва той.

"Преференцията на половинката винаги е деликатна работа", коментира Дончев в отговор на въпрос на водещия Виктор Николаев, че в сканираните протоколи има случаи, когато кандидатите не са си намерили преференцията, както и тази на своята половинка.

"Големият въпрос е че след всичко, което се изговори, всички проблеми, хората ще бъдат много по-малко активни да ходят на следващите избори", заключава Дончев.