Касим Дал потвърди тази сутрин пред Нова тв казаното от ген. Атанас Атанасов, че в Бюрото за контрол на СРС са го викали и го информирали, че е бил обект на незаконно СРС. Това станало на 12 ноември и присъствали всичките пет членове на Бюрото, включително предложените от различни партии като БСП и ДПС.

Първите 2 месеца СРС-тата са били законни с разрешително по анонимен сигнал, че Дал подготвя атентат срещу Лютви Местан и Делян Пеевски. После били удължени с още 4 месеца напълно незаконно, въпреки че от първото подслушване не се намерили ни най-малки данни, че нещо такова се готви.

Запитан кой стои в дъното на акцията срещу него, Дал отговори:

"Имена не се споменаха, но това се знае – политическа поръчка. От хората, които са били и тогава, и днес на власт, защото в службите нищо не се е променило. Никога не обичам сценариите, но наистина това е разправа с политически противници", обобщи основателят на НПСД.

На въпрос къде е отишла информацията - дали в "Сараите", той отговори, че не знае, но "Атанасов, щом казва - сигурно има повече информация".

Касим Дал обяви, че ще си търси правата по съдебен път от всички, които са били на отговорни постове по онова време (кабинета "Орешарски", б.р.) - шеф на МВР, главен секретар, и т.н.

Той гледал с усмивка на самия "атентат", който подготвял, но даде пример как се вършат политически репресии:

"Но представете си Делян Пеевски - шеф на ДАНС, министър и главен секретар техни... И какво би се случило с един политически противник. Но след това никой не търси отговорност - назначена е охрана на Лютви Местан и до ден днешен. Колко струва това на българския народ - попита той. - Те бяха силните на деня – те казваха какво да се случва, но всичко това ще излезе наяве."

Все пак на въпрос вярва ли, че всичко ще излезе наяве, той каза, че не е оптимист, като гледа какво се случва с текущите скандали като Янева и Ченалова и "как ги заглушават, как не се обръща внимание". 

"Тези ченгета нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Аз съм подложен на всичко това от 1985 г.", заяви Дал.

По повод отношенията си с изредените ДПС-величия Дал поясни само, че с Местан се е видял отдалеч на представянето на книгата на турския премиер Давутоглу, с Пеевски е на "здравей-здрасти" и не се интересува как е Ахмед Доган през последните месеци.

Той определи, че "никак не е маловажно" защо почетният председател на ДПС не е отишъл да гласува – "това е отношение към политическите събития".

Клуб Z припомня, че още на едно от първите заседания по делото "Червей" на 20 октомври, Людмил Рангелов - адвокат на единия подсъдим, каза, че тепърва ще излизат още шокиращи разкрития за незаконно подслушване от времето на предишното правителство. Става въпрос за секретната разработка "Талибани", която по-късно е отделена от "Червей".

В папката "Червей" е останало прикачването към Автоматизираната информационна система на МВР, а частта, която засягала подслушване на физически лица по времето на кабинета "Орешарски", е отделена в "Талибани". На настоятелните въпроси на журналисти дали става въпрос за хора от върха на съдебната система, Рангелов тогава с усмивка отговори, че е за "техни много, много близки". Той също потвърди това, което и Цацаров каза през пролетта - че не е била насочена срещу "Протестна мрежа".