БЕРЛИН – “Ако като канцлерка днес определя горна граница за прием на бежанци и утре тя не би могла да се спази, тъй като пристигат много мигранти, това би означавало, че няма да спазя обещанието си и проблемът ще стане по-голям, а не по-малък”, заявява Ангела Меркел в интервю за в. "Бадише нойсте Нахрихтен".

Канцелрката добавя:

“Налагане на горна граница е едностранно и статистическо решение, което усложнява всичко, което искаме да постигнем. Ако говорим открито – това за мен е въпрос на честност и доверие.”

Меркел обаче повтаря категоричната си позиция за въвеждане на квоти за мигранти в ЕС:

“Квотите са обща европейска договореност, а не някакво едностранно решение на Германия за ограничаване броя на бежанците.”

Ако някой вярвал, че проблемът с бежанската вълна можел да се реши на германо-австрийската граница, то това било илюзия.

В Германия миналата седмица пристигна милионният бежанец. До края на годината броят на мигрантите ще надхвърли тази болезнена цифра.

Меркел е категорична, че ФРГ няма да затвори границите си, но ще полага усилия да се преборят причините, довели до бежанската вълна.

“Най-късно тази година бяхме длъжни да прозрем, че не можем да стоим встрани от събитията, случващи се извън Европа”, заявява Меркел във връзка с конфликта в Сирия.

“Ние пряко долавяме последствията и ето защо сме длъжни да действаме активно, включително в преддверието на ЕС, а именно политически и посредством икономическо сътрудничество. Ако искаме да участваме в търсенето на мирни решения на конфликтите, то ние би трябвало да сме готови да действаме заедно със съюзниците си, да поемем и по военен път срещу терористичната групировка Ислямска държава”, заявява Меркел.

По парещата тема с бежанската вълна и налагане на горна граница за прием на мигранти във ФРГ Ангела Меркел говори и пред в. “Аугсбургер алгемайне”:

“Работя по намаляване на броя на пристигащите. Илюзия е обаче да се вярва, че можем сами да решим проблема. Големи бежански потоци могат да бъдат преодолени единствено по пътя на международното сътрудничество. Що се отнася до правото на получаване на убежище, то ние имаме европейски правила, особено Споразуменията от Дъблин и Шенген, чиято сърцевина е опазване на външните граници на ЕС. Естествено, че натискът на нелегалната миграция на външните граници на ЕС е огромен заради войната в Сирия и положението в Либия. Ето защо е изключително важно да вложим всичките си сили да опазим външните граници на съюза, а на засегнатите държави да окажем помощ.”

По повод правителственото решение, гласувано и в пленарна зала, Германия да изпрати военна помощ на съюзниците в Сирия, Меркел е запитана защо е променила позицията си – преди е била против немска намеса в Сирия, после се е отметнала. Отговорът е:

“Да се говори за смяна на курса е погрешно. Ние още миналото лято решихме да доставим оръжия на кюрдите в Ирак, които се сражават с ислямистите, които са пряка заплаха не само за Ирак и Сирия, а и за всички нас в Европа. След атентатите в Париж Франция отправи молба към нас за помощ, тъй като тези атентати бяха посегателство срещу свободолюбивите демокрации. Това са причините, поради които разширихме военния си ангажимент от Ирак към Сирия.”

Попитана дали сирийският диктатор Башар Асад е част от решението или от проблема, Меркел отговаря

"Международната коалиция, биеща се срещу "Даеш" ("Ислямска държава - б.а.) не вкючва Асад и неговата войска. Да не забравяме, че в мнозинството си бежанците, които пристигат при нас, са избягали от Асад. Той продължава да хвърля бомби срещу собствения си народ. Не може да има бъдеще за него начело на държавата. Въпреки това за намиране на политическо решение на конфликта всички групировки в Сирия трябва да влязат в диалог.”

Попитана дали възнамерява да се кандидатира за четвърти мандат като канцлерка на общите избори през 2017 г, Меркел отговаря:

“Както многократно съм заявявала, ще помисля и реша, когато му дойде времето. Сега отдавам всичките си сили за намиране на такива политически решения, които да гарантират едно добро бъдеще на Германия.”