Пропукването на трансатлантическия съюз е най-големият риск, пред който светът е изправен през тази година, пише в. "Дейли телеграф".

Такива са прогнозите за 2016 г. на базираната в Ню Йорк консултантска компания "Юрейша груп".

Светът е заплашен от безпрецедентна глобална нестабилност. Комбинацията от разделение в Европа и отслабналото американско глобално лидерство направиха трансатлантическия съюз по-слаб и по-малко приложим от всякога, ако се брои времето след плана "Маршал". Такова е мнението на Иън Бремър - експерт по външната политика от "Юрейша груп".

Иън Бремър от "Юрейша груп" обяви главните рискове на годината. Снимка Уикипедия

Според него Европа е силно отслабена заради идейните различия по въпроса дали трябва да продължи да гледа навън или да обърне погледа към себе си. Тя ще продължи да понася главния удар от разрастващия се пожар в Близкия изток.

А в разширения мюсюлмански регион има шест провалени държави - Афганистан, Ирак, Либия, Мали, Сирия и Йемен. Кризата в тях само ще се задълбочава, смята Бремър. И причина за това е нещо, което той нарича "банкимунизация" на външната политика на САЩ, на името на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Тя е изпълнена с пожелания, но няма подходи.

Ето и списъка на организацията с 10-те главни риска за света през 2016 г.

 

1. Пропукващият се съюз

 

Трансатлантическото партньорство бе най-важният световен съюз в продължение на близо 70 години. Той обаче вече не играе решителна роля в адресирането на който и да било от приоритетите на Европа. Руската намеса в Украйна и конфликтът в Сирия ще покажат разногласията между Европа и САЩ. И докато пътищата им се разделят, вече няма да има световен пожарникар, а конфликтите - най-вече тези в Близкия изток - ще бъдат оставени да се разрастват.

 

2. Затворена Европа

 

Европа започна да се затваря и да вдига огради срещу бежанци
дори в рамките на Шенгенското пространство.

През годината разделението на Стария континент ще достигнат критична точка заради конфликта между Отворена Европа и Затворена Европа. Комбинацията между неравенството, бежанците, тероризма и политическият натиск са безпрецедентно предизвикателство срещу принципите, върху които бе изградена нова Европа. На особен натиск ще бъдат подложени отворените граници. Рискът от Brexit - излизаане на Великобритания от ЕС - се подценява. Икономиките на континента ще работят и през тази година, но социалната фабрика няма.

 

3. Отпечатъкът на Китай

 

Никога досега една страна със скромно равнище на икономическо и политическо развитие като Китай не е оставяла толкова дълбок глобален отпечатък. Днес това е единствената голяма страна в света с глобална икономическа стратегия. Признанието през 2016 г., че Китай е както най-важният, така и най-несигурен двигател на световните събития, ще изнерви още повече други международни играчи, които не са готови за това, не разбират китайските приоритети или са съгласни с тях и няма да знаят как да отговорят на всичко това.

 

4. "Даеш" и "приятели"

 

"Даеш" постоянно завладява нови територии и печели нови симпатизанти. Снимка Туитър

"Даеш" ("Ислямска държава") е най-мощната в света терористична организация. Тя привлече последователи и имитатори от Нигерия до Филипините, а международният отговор на нейното разрастване е неадекватен, погрешно направляван и с двойнствени цели. През 2016 г. този проблем ще остане неразрешим, а "Даеш" и други терористични организации ще се възползват от това. Най-уязвимите държави ще продължат да бъдат тези, където "Даеш" има ясно очертани цели за удряне. Това са Франция, Русия, Турция, Саудитска Арабия и САЩ. Уязвими остават и страните с най-голям брой неинтегрирани мюсюлмани сунити - Ирак, Ливан, Йордания, Египет и редица държави в Европа.

 

5. Саудитска Арабия

 

Крал Салман се възкачи на трона преди година, след което в
саудитската кралска фамилия избухнаха опасни за региона кавги.

Саудитското кралство е изправено пред нарастващ риск от дестабилизиращи противоречия в кралската фамилия. Тази страна все повече се изолира и този факт може да я принуди да действа по-агресивно в целия Близък изток. Заплахата от вътрешни кавги в кралския двор нараства и сценарият за открит конфликт, немислим преди възкачването на трона преди година на крал Салман, е вече напълно реален. Основният източник на външната саудитска загриженост е Иран, който скоро ще престане да бъде обект на санкции.

 

6. Технолозите

 

Редица твърде влиятелни играчи извън държавната сфера, но от света на технологиите навлизат в сферата на политиката с безпрецедентна самоувереност. Те са много на брой и най-различни - от служители на корпорации в Силициевата долина до хакери и пенсионирани технофилантропи. Политическото изгряване на тези играчи ще доведе до непостоянство както в политиката, така и на пазара.

 

7. Непредсказуемите управници

 

Путин е сред лидерите, които плашат със своята непредсказуемост.

Невероятно голямо съзвездие от лидери, известни със своето безотговорно поведение, ще направят тази година международната политика изключително непостоянна. В групата на буйните влизат Владимир Путин от Русия, Реджеп Ердоган от Турция и саудитският заместник-престолонаследник Мохамед бин Салман, а в по-малка, но не по-маловажна степен - Петро Порошенко от Украйна. Тези непредсказуеми управници влизат в списъка на "Юрейша груп" поради своите действия. Един силен и буен лидер създава неприятности. А четиримата пораждат неприятности с големи международни последици.

 

8. Бразилия

 

Дори Дилма Русеф да оцелее като президент, Бразилия ще закъса още повече.

Президентката Дилма Русеф (дъщеря на българския имигрант Петър Русев - б.р.) се бори за политическото си оцеляване, а политическата и икономическата криза в страната тази година ще се влоши. Обратно на очакванията на специалистите и много други играчи, битката за импийчмънт на Русеф едва ли ще сложи край на политическата патова ситуация. Дори да оцелее президентката, нейното правителство няма да получи политическата подкрепа за икономически реформи, необходими за справяне с растящия бюджетен дефицит. Ако Русеф бъде свалена, администрация начело със сегашния вицепрезидент Мишел Темер, няма да се справи много по-добре.

 

9. Малко избори

 

Развиващите се пазарни икономики преживяха исторически цикъл от национални избори през 2014-2015 г. Тази година обаче за гласоподавателите в тези страни има твърде малко възможности да бъде чут гласът им пред урните. На фона на забавения растеж и спадналия жизнен стандарт, които ще предизвикат народно недоволство, управлението и стабилността ще пострадат. В исторически план икономиките са били по-малко уязвими в години без избори. Този път обаче нещата са различни. С нарасналите очаквания на населението масовият скок на доходите, на който хората в развиващите се страни се радваха цяло десетилетие, създаде условия за тежко събуждане след сладък сън.

 

10. Турция

 

С поведението си Ердоган ще навреди още повече
на бизнеса и инвестиционния климат в Турция.

След решителната победа на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) президентът Реджеп Ердоган ще иска да замени сегашната парламентарна система с президентска. Той едва ли ще постигне целта си тази година. Агресивната му предизборна кампания обаче ще нанесе още щети на вече доста пострадалия турски бизнес и на инвестиционния климат. В сферата на сигурността е малко вероятно да бъде прекратено насилието от страна на Кюрдската работническа партия (ПКК). Непреклонният натиск на САЩ върху Анкара да се справи с "Даеш" ще доведе само до скромни резултати. Турция обаче ще бъде по-уязвима за джихадистки атаки.