Григор Димитров продължава със страхотното си представяне на турнира в Бризбейн, Австралия. В мач от втория кръг българинът постигна пълен обрат срещу Виктор Троицки – 2:1 (5:7, 7:6(6), 6:2) и така си гарантира участие на ¼-финалите, където по-всяка вероятност ще се изправи срещу носителя на 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер. Стига Маестрото да не допусне изненада по-късно днес срещу Тобис Камке.

След като в първия кръг на надпреварата най-добрият ни тенисист изигра силен двубой и изкова първа победа от пет срещи над неудобния Жил Симон, днес Димитров отново впечатли. Топ играчът ни показа, че до голяма степен се е справил със слабостите, които му костваха повечето загуби през миналата година, а именно – неубедителният бекхенд и несигурност в ключовите моменти.

Григор стартира с много агресивна игра от първите секунди на двубоя. Сервисът му бе безупречен, а бекхендът обнадеждаващо стабилен. От отсрещната страна на мрежата Троицки също бе на ниво и началото на двубоя предложи динамичен и атрактивен тенис. И двамата печелеха сравнително безпроблемно подаванията си и по всичко личеше, че първият сет ще се реши в тайбрек.

При 5-5 обаче Димитров реши друго. Българинът изигра нелогично слаб сервис гейм, който му коства пробив и загуба в първата част с 5:7. Особено показателна за емоционалното състояние на Григор в този момен бе последната точка – хасковлията получи удобна топка за смач, но вместо да нанесе завършващ удар, той допусна ужасяваща грешка, изпращайки топката в трибуните.

Ситуацията явно го разконцентрира и той допусна няколко непредизвикани грешки още в откриващия гейм на втория сет. Троицки не му прости спада и проби подаването му. Резултатът нарасна до 4-2 в полза на сърбина, но Григор все още не бе казал последната си дума. Хасковлията спечели три поредни гейма и на свой ред поведе с 5:4. Сетът трябваше да се реши в тайбрек. В него българинът игра вихрено, поведе с  6-4, но не успя да реализира първите два сетбола. При третия бе безгрешен 8:6 и изравняване на сетовете. 

В заключителната част сърбинът намали темпото и увеличи непредизвиканите грешки. Григор на два пъти успя да пробие сервиса му, с което си гарантира и победата след повече от 2 ч и 40 мин игра

В Бризбейн Димитров продължава и в надпреварата на двойки. Българинът, в тандем с Кей Нишикори се класираха за полуфиналите, където ще се изправят срещу Джеймс Дъкуърт и Крис Гучионе.