Най-оспорваните казуси между българските потребители и "Топлофикация" ще бъдат отнесени до Европейската комисия, обяви омбудсманът Мая Манолова. Екипът й подготвя официално писмо до еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова, за да я запознае с несправедливо начисляваната такса "сградна инсталация" и противоречивите съдебни практики у нас, които лишават потребителите от права.

"Искам да поканя г-жа Юрова в България, за да види абсурдната ситуация, в която се намират българските потребители, включително и такива, които живеят на последните етажи в кооперация, в която няма тръби, но въпреки това са длъжни да плащат такса "сградна инсталация", коментира Манолова.  

По думите й гражданите най-често се жалват именно от "Топлофикация" и това е причината лично да потърси съдействие от европейските институции. За първите 100 дни от встъпването си в длъжност Манолова е получила 216 оплаквания от производителя на топлоенергия. Общият брой на жалбите за същия период са 2540, от които 888 са срещу доставчици на обществени услуги. Сред тях 129 са подадени срещу електроразпределителните дружества, 115 срещу мобилните оператори и 90 срещу ВиК компаниите. 

Другият несправедлив казус, срещу който ще се бори общественият защитник, е свързан с юрисконсултските възнаграждения, начислявани в "Топлофикация". Своеобразните бонуси служат за неоснователно обогатяване на монополните дружества  затова ще бъдат атакувани в съда, категорична е Манолова. 

"Утре предстои да внеса втората си жалба в Конституционния съд срещу текст от Гражданския процесуален кодекс, който регулира присъждането на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции, еднолични търговци в съдебен процес. Това представлява пречка за достъпа до съд и правосъдие, както и за достъпа до справедлив процес за българските граждани", опасява се общественият защитник. 

Манолова коментира и новите цени на винетките, които от днес са на пазара. 

"На всички български граждани искам да кажа, че въпреки висящото производство за винетните стикери, което утре ще се гледа във ВАС, те трябва да си закупят винетки и да бъдат изрядни", каза омбудсманът. 

По думите й не се е отказала и от идеята си за въвеждането на еднодневни винетни стикери. По въпроса предстоят срещи с министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.