35-годишният Крис Мосиър е чувал какво ли не зад гърба си за 35-те години на своя живот. Какви ли не подхвърляния, понякога обиди, съмнения, “етикети”… Казва, че е свикнал и че още от малък си е изградил защита. Не обръща внимание.

Крис е транссексуален. Като малък е бил момиче. Спортувал е много и най-различни неща, карал е скейтборд. 

“Момичетата не правят такива неща”, често е чувал по свой адрес. Погледите са били вперени в него още от най-ранна детска възраст. После в училището, в колежа, навсякъде… 

“Не се чувствах като момиче, но в същото време не бях и момче. Какво съм тогава? Това беше най-трудно от всичко - собственото осъзнаване”, казва Мосиър в интервю за Си Ен Ен. 

През 2010 г. той накрая се решава да започне трансформация, която да го направи мъж. Не с операция, а само с хормони - приемане на тестостерон.

В края на януари Международният олимпийски комитет (МОК) направи корекция, която вече променя живота на хора като Крис Мосиър. Транссескуалните могат да участват в олимпиади и други официални международни състезания без да е необходимо да са се подложили на операция за смяна на пола. Досега това бе задъжително изискване.

Единственото условие сега е да покажат нивата си на тестостерон за година преди даден старт. Ако е според медицинските изисквания за мъж или жена, могат да участват навсякъде.

Мосиър е щастлив, независимо че няма да участва на игрите в Рио де Жанейро, тъй като спортът му - дуатлон, не е олимпийски. Дуатлон е като триатлон, само че без плуване - включва бягане и колоездене. Набира популярност. Щастлив е заради каузата и заради всички останали свои съмишленици.

Крис вече официално е национал на САЩ по дуатлон. И през лятото ще представя родината си на световното в Алавес, Испания. Това не се бе случвало досега - по обясними причини. Има опит на международни състеания - през 2014 г. е втори на гей игрите. Получавал е много награди, имал е визити в Белия дом в подкрепа на каузата на транссексуалните и гей спортистите.

Мосиър е наясно, че подмятанията, особените погледи и въпросите ще продължат. Самият той е имал големи съмнения и колебания покрай началото на трансформацията преди повече от 5 г. Ще бъде ли същият човек в личния си живот (има женска половинка - Жен), в обществото, като спортист…

Отнело е известно време, за да свикне и да победи собствените си съмнения, че може да се противопоставя на “осъзнати” мъже.

Казва, че сега се чувства идеално в кожата си - по-добър човек, съпруг и спортист е. Хомосексуалистите и транссексуалните го следват и почитат, а по-младите го търсят за съвети и подкрепа. Работи като администратор в колеж в Ню Йорк и треньор по дуатлон.

“Все повече хора разбират, че част от нашите човешки права е да бъдем третирани като всички останали в спорта”, казва Крис Мосиър.