Задължително трябва да се направи проверка на твърденията на следовател Бойко Атанасов. Това каза тази сутрин на влизане във Висшия съдебен съвет председателят на ВКС Лозан Панов. Той изрази удовлетворение, че Етичната комисия се е самосезирала и ще извърши такава проверка и напомни: "Да, тя трябва да бъде задълбочена.“

"Дано е по-добра от предишната", каза Панов на журналистическо напомняне за нулевите резултати след "Яневагейт" и случая с СМС-а, изпратен от Съвета до премиера Бойко Борисов.

ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА ВСС ЩЕ ПРОВЕРЯВА ДАЛИ ЦАЦАРОВ СИ ИМА "ШПИЦКОМАНДА"

Панов припомни, че е насрочено изслушване на Атанасов във ВСС на 7 март и дори каза, че ако няма други ангажименти, смята да присъства.

Изнесеното сочи на обезпокояващи обстоятелства, които трябва да се проверят, каза съдия Панов (какво твърди следователят Бойко Атанасов може да видите тук).

На въпрос дали след изнесените факти, които касаят Софийска градска прокуратура и следствения отдел, не е редно те да бъдат проврени цялосто по примера на Софийския градски съд миналата година, Панов намекна, че според него „проверката може да се доразшири, а според мен е дори необходимо да се направи“.

"Интересно е също така – тези материали, които са намерени в кофата за боклук, за какви материали става дума, как са били съхранявани, защо са били изхвърлени там... Обезпокояващи обстоятелства, които, ако не се предприеме една задълбочена проверка, ще оставят отново неприятен привкус за българското правосъдие“, каза съдията.

СЛЕДОВАТЕЛ ПОКАЗА 2 КОНТЕЙНЕРА С УНИЩОЖЕНИ ДОКУМЕНТИ ЗА КТБ

Относно самоубийството на съдията от СГС Цветан Цанов и изнесеното в определени медии, че то е станало, след като шефът му Калоян Топалов едва ли не го е склонил към това (Топалов е обект на ожесточена атака от група медии от месеци, б.а.), Панов апелира да имаме почит към паметта на един добър юрист.

„Моля да не се спекулира с това, независимо какви опити за атаки срещу Калоян и срещу когото и да било, не бива да бъдат поставяни в зависимост от едно скръбно събитие – смърт на магистрат."

На друг въпрос от „онези“ медии – дали е от схемата „Кумовете“ и - както твърди Яне Янев - с Калоян Топалов опитват да овладеят съдебната система, Панов отговори с усмивка:

"От известно време насам думата реформа се замени и по-честата дума е овладяване. Нека да използваме думата отвоюване - мисля, че е по-удачна. Няма да влизам в персонални конфликти с никого, включително и с премиерски съветник."

А за изказванията на хора от екипа на Бойко Борисов, че е „стоял пред кабинета му“, Панов каза, че от момента, в който е номиниран, до деня на избора му не се е срещал с министър-прдседателя. Той уточни, че са се виждали, когато Борисов е бил кмет, а после – чак като председател на ВКС за законодателни инициативи, за бюджета, за имуществото на съдебната система.

Единствено, когато е лежал в „Пирогов“ (Панов пострада при катастрофа, докато течеше процесът по избора за ВКС, б.а.), го е посещавал бившият главсек на МВР Светлозар Лазаров, за да предложи подкрепата за разследването и полицейска помощ.

Заседанието на ВСС днес започна с минута мълчание в помет на Йордан Соколов.

Освен това стана ясно, че Съветът ще се събере извънредно на 1 март, за да обсъди проекта за промени в Закона за съдебната ласт, който вече е готов.