Световната "сметка" за хранителни продукти е поевтиняла сериозно заради свръхпредлагане и спад на цените на петрола и транспортните разходи.

През 2015 г. държавите са похарчили $1,076 трлн. за внос на храна, което е най-ниската стойност за последните 5 години, показва анализ на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН.

Разходите са с 20% по-ниски от рекордните $1,345 трлн. през 2014 г. заради добрите реколти и свръхпредлагането, както и продължаващият трета поредна година спад на цените на петрола.

Индексът на цените на земеделските продукти е приключил 2015 г. на най-ниското си ниво от 2006 г. Понижението на цените на енергоизточниците доведе също така и до поевтиняване на изкуствените торове.

От ниските цени се облагодетелстват вносителите от региона на Близкия Изток и Африка. Държави от Египет, най-големият вносител на пшеница в света, до Етиопия, трупат запаси, защото те имат огромни дефицити или лоши реколти поради миналогодишния характер на климатичния феномен Ел Ниньо.

И въпреки че ниските цени са добре дошли за потребителите, високият курс на долара е сериозно предизвикателство за валутните резерви на някои вносители, защото цените на суровините се котират в щатската валута.