Представителите на политическите квоти в колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да могат самостоятелно да гласуват кадрови назначения. Това е записано в промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети на първо четене от правната комисия. Съдийската колегия, която е от 14 души, ще гласува кадрови назначения с не по-малко от 8 гласа. Представителите на полиическата квота там са 6-има. Прокурорската колегия е от 11 души, а кадровите решения в нея ще минават с не по-малко от 6 гласа. Представителите на политическарта квота в нея са 5-има.

Представители на всички партии, освен БСП , подкрепиха закона в правната комисия. 16 гласуваха "за", а двама "против". Депутатът от БСП Чавдар Георгиев заяви, че партията винаги е била принципно против съдебната реформа, инициирана от управлението и няма как да гласува по друг начин, тъй като е единствената политическа опозиция в парламента.

Промените в Закона за съдебната власт са продължение на промените в Конституцията, приети в края на миналата година. Въпреки принципната си позиция "против" тогава БСП подкрепи ГЕРБ и ДПС в най-важното гласуване - за текста, който постанови, че прокурорите ще имат мнозинство в своята колегия.

Съпредседателят на ДПС Четин Казак заяви, че движението ще подкрепи на първо четене промените в закона, но изтъкна, че има резерви относно факта, че гласуването във ВСС за всички решения ще бъде явно. Казак е убеден, че при кадровите назначения гласуването трябва да е тайно, както е било досега, защото по този начин членовете на ВСС ще има свобода на съвестта си.

Димитър Лазаров (ГЕРБ) репликира Казак, че тайното гласуване, което с промените в Конституцията отпадна като задължително, е важало именно за кадровите решения. Според него политическата воля тогава е била то да отпадне точно за кадровите решения и няма логика сега в закона да бъде записано, че ще важи именно за тях.

Дебати предизвикаха предвидените смесени състави от съдии от Върховния касационен съд и Върховния администравивен съд, които ще разглеждат жалби във връзка с избора на членове на ВСС. Според някои депутати и магистрати това противоречи на Конституцията.

Депутатите коментираха още състава и дейността на атестационните комисии към съдийската и прокурорската колегия. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов на няколко пъти припомни, че подробните дебати са предвидени за второ четене.