Предложенията на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", свързани със съдебната реформа, все пак може и да стигнат до пленарната зала. Това научи Клуб Z.

Вчера на заседанието на правната комисия депутатът от Реформаторския блок Петър Славов отново е повдигнал темата. Пред Клуб Z той обясни, че на заседание другата седмица комисията ще разгледа отново инициативата и ще излезе с допълнителен доклад.

"ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ" ДО ЦАЧЕВА: НАИСТИНА ЛИ ЩЕ НАРУШИТЕ ЗАКОНА?

Този доклад, за разлика от първия, ще съдържа ясно предложение за решение на парламента, а няма да е записано, че идеите на "Правосъдие за всеки" се приемат само за сведение. Според Славов предложенията на гражданската инициатива най-вероятно ще влязат в пленарната зала.

"Така е записано в закона", категоричен бе той.

От "Правосъдие за всеки" предлагат създаване на независим зам.-главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, намаляване на парламентарната квота във ВСС, да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, да се намалят мандатите на ВСС и на главния прокурор и др.

СЕДЕМТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА "ПРАВОСЪИДЕ ЗА ВСЕКИ" МИНАХА ПЪРВАТА ПРЕГРАДА В ПАРЛАМЕНТА

Техните предложения вече бяха разгледани по реда на Закона за референдумите, според който се предвижда т. нар. национална гражданска инициатива. Правната комисия и комисията по взаимодействие с гражданските организации излязоха с решение тези предложения да бъдат внесени в пленарната зала за обсъждане.Председателят на парламента Цецка Цачева обаче върна това решение обратно в правната комисия.

ЦАЧЕВА ПРАТИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА "ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ" В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА

Основният мотив на Цачева бе, че гражданските инициативи според парламентарната практика не подлежат на гласуване в пленарна зала. Тя се позовава на подобни случаи в 41-то и 42-рото народно събрание. Аргументът на Цачева обаче е в противоречие в със закона за референдумите. Според чл. 52, ал. 1 от закона органите, към които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение.

Малко след като Цачева върна предложенията депутати от Реформаторския блок отправиха искане до председателския съвет на парламента предложенията все пак да бъдат гледани в пленарна зала.