"Аз лично бих предпочел отдолу по Черно море да вървят енергийни тръби, газови, петролни, отколкото да плуват военни кораби".

Това каза пред бТВ лидерът на АБВ Георги Първанов. Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че иска в Черно море да вижда яхти и туристи. Според Първанов България е доказала своята солидарност към ЕС и НАТО. От АБВ обаче държат да си извоюват правото на "специфична позиция" спрямо Русия.

"Народът иска други отношения с Русия. Не можеш да тръгнеш срещу народа си. Борисов правилно го е схванал, неговата реакция е много добра".

Така Първанов коментира гневната реакция на Борисов по повод съмненията, че негови министри участват в разговори за регионална флотилия в Черно море с представители на Румъния.

"Ако позицията на министър-председателя приемем, че е правилна, то тогава се питам какво правят министрите на отбраната и на външните работи? Те просто трябва да си ходят. Настояваме парламентът да гласува декларация, с която да даде мандат за преговори на президента на срещата на високо равнище на НАТО през юли. Вече нямам представа какво може да ни изненада нашия президент. Последните седмици показаха много крайни и радикални позиции", каза още Първанов.

Според него е станало ясно, че идеята за регионална черноморска флотилия не е нова и за нея е разговаряно в продължение на месеци. Първанов коментира, че това му напомня на балканските пактове от миналото, които са били насочени срещу други страни.

"В случая очевидно това е насочено към руската страна, не е провокирано от руската страна", каза Първанов.

И допълни, че България не трябва да става заложник на полемиката между Русия и Турция.

Първанов припомни, че проектът "Южен поток" е бил стартиран от него и руския президент Владимир Путин.

"Трудно може да се случи без България. Това е българският интерес. Защо може да има "Северн поток" при това с две тръби? "Южен поток" означава 15 млрд. инвестиции, работна ръка, гарантира сигурност. Ако през нас минават такива тръби, ще ни пазят и американците, и руснаците и европейците", каза Първанов.

Той допълни, че все още вярва в изграждането на АЕЦ "Белене", а реакторът, предназначен за тази централа не може да се препродаде като "нафтова печка" без елементарен диалог с руската страна.

"Договорената начална сума за строителството на "Белене" е около 4 млн. евро. Това е една сума, която е закована. С времето тя ще нараства, но няма да нарасне, колкото сегашните централи. Сега един реактор струва 3-4 пъти поне повече", каза Първанов.

Той коментира и предстоящите президентски избор, отбелязвайки, че АБВ има 3-4 кандидатури, които са избираеми, но не ги анонсира, защото се търси широка коалиция дори от формации, които са център-дясно ориентирани.

"Аз не приемам това разделение на ляво и дясно в една президентска кампания. Външната политика, политиката на сигурност не може да бъде лява и дясна. Трябва ни държавник, трябва ни солиден човек, мъдър човек", каза Първанов.

Запитан какви са шансовете той да бъде кандидатът той отговори:

"Толкова, колкото на всеки друг. Каквото имам да кажа ще го кажа на форума, това вероятно ще бъде някъде началото на юли. Тръгваме да борим модела "ГЕРБ" - на назначения президент. на послушния президент, който създава напрежение във външните отношения", каза Първанов.

Той допълни, че няма проблем да има добри отношения с който и да е от партийните лидери и не е имал личен разрив с Бойко Борисов.

"Поведението му е на кандидат-президент. Съдя по цялостното му поведение, по тази свръхактивност и то по неща, които не влизат в преките му пълномощия. Той се държи точно като кандидат-президент. Но да не гадая, това е едно съвсем бегло впечатление".

Това каза Първанов, запитан дали според него Борисов ще се кандидатира за държавен глава. Според него, ако Борисов стане президент ще се върви устремно към нови избори, в които ГЕРБ вече няма да има същата роля.