Шоколад, който подмладява? Шоколад, който забавя появата на дълбоки бръчки и отпускането на кожата? Не само е възможно, но и чудният деликатес вече е факт. Разработен е от учените от университета в Кеймбридж и вече съществува като марка - Esthechoc, съобщава "Дейли мейл".
Учените твърдят, че парченце от само 7,5 г съдържа същото количество на антиоксиданти като солидна порция филе от сьомга от Алякса, както и количество вещества, които се борят със свободните радикали в организма, колкото какаото в 100 гр черен шоколад.
Тестовете на новия продукт показват, че след 4 седмици всекидневно хранене с него, доброволците, които са участвали, са имали много по-малко проблеми с кръвта, показали са и силно подобрен приток на кръв към кожната тъкан. Създателите твърдят дори, че е възможно кожата на 50-60 годишен човек да реагира като кожа на 30-годишен при редовен прием на подмладяващия шоколад.
Ето какво казва един от създателите на новия продукт - бивш изследовател в университета в Кеймбридж д-р Иван Петяев, цитиран от "Дейли мейл":
"По време на клиничните изпитания на шоколада видяхме, че възпаленията на кожата стават все по-малко, а тъканите започват да се подобряват. Сред доброволците имаше хора на по 50-60 години и биологичните маркери на кожата им показаха връщане към нивата на хора, които са на около 20-30 години. Това е доказателство, че сме подобрили физиологията на кожата".
Една "порция" от разкрасяващия шоколад съдържа едва 38 килокалории и според изобретателите на продукта той ще е подходящ дори за хора с диабет.
Въпреки това обаче, здравни експерти предупреждават, че е малко рано за еуфория. Според цитираните от "Дейли мейл" специалисти по метаболизъм и хранене "твърде силните" изказвания на изобретателите на продукта първо трябва да бъдат потвърдени с още изследвания.
Навийд Сатър, специалист по метаболитна медицина от университета в Глазгоу, казва пред изданието:
"Възможно е да има биологично влияние на някои от съставките, свързани със застаряването, но от друга страна яденето на твърде много шоколад означава повече калории и риск от затлъсяване".
Затова, по думите му, трябват допълнителни проверки и изследвания.
Хранителни екперти от Лондонския университет припомнят, че според проучванията до момента антиоксидантът астаксантин, който се съдържа в шоколада, а и в сьомгата, работи по-добре, когато се прилага директно върху кожата, а не погълнат. Въпреки съмненията обаче, те потвърджават, че проучването и експеримента на колегите им от Кеймбридж звучи обещаващо, дори да е само първа стъпка и да е начален стадий на откриването на метод за забавяне на стареенето в мащаба, в който се рекламира.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни