"Най-важното е, че имаме мирно споразумение за Украйна, да се надяваме, че животът на хората ще бъде защитен", заяви днес Кристалина Георгиева по време изслушването й пред Общото събрание на ООН.

То започна в 18 часа българско време.

Въпросът бе на украинския представител, чиято страна в момента е член на Съвета за сигурност. Той попита Георгиева дали ООН не се е провалила в предотвратяването на украинския конфликт преди 2 години

При изслушването й през април предишната българска кандидатка Ирина Бокова не отговори на въпроса му дали, ако бъде избрана, ще се ангажира със спазването на териториалната цялост на бившата съветска република.

Кристалина Георгиева призна, че въпросът е особено личен за нея. Брат ѝ е женен за украинка от Харков и в това си качество е засегнат от конфликта.

"Това е комплексен конфликт. Бях окуражена да видя през последните дни подновени усилия за прилагането на мирното споразумение", каза еврокомисарката.

Конфликтът в Сирия и сваряването на жабата

"Кризата в Сирия е едно от най-ужасните неща, с които се сблъскваме днес", каза Георгиева.

"Този проблем тежи на нашата колективна съвест. Трябва да работим с изключителната сложност на тази криза. Да намерим какви са причините - вътрешни и външни. На второ място, трябва да извлечем урок от кризата в Сирия. От него научаваме, че тя се влошава прогресивно пред очите ни. Не успяхме, провалихме се. Не видяхме предупредителните знаци колко лоша ще бъде тя. Това прилича на сваряването на една жаба - не е смешка, а огромна трагедия", допълни Георгиева.

Ако стане генерален секретар на ООН, неин спешен приоритет ще е да работи на всички нива за уреждане на конфликта в арабската република, да се съсредоточи върху предотвратяването на конфликти, да изпълни целите за развитие на ООН за 2030 г. и Парижкото споразумение за борба с климатичните промени и да подходи “по-енергично” към реформирането на ООН. 

В този уязвим днес свят няма гаранция за никакви бежанци, смята Георгиева.

"Увеличаването на броя на разселените е толкова голямо, че ние като глобална общност трябва да направим една преоценка. Не трябва да полагаме временни грижи за хората, а да създаваме възможност за интегриране на бежанците. 65 на сто от тях се придвижват от една бедна страна в друга бедна страна", изтъкна тя.

ООН не се дели на бедни и богати

"За света е голям прогрес, че сме създали обща платформа за действие, която не е разделена на бедни и богати, а е за всички нас. Тя ни дава възможност да си партнираме по начин, който може да преобрази света. Ние сме глобална икономика с БВП 78 трилиона долара", изтъкна Георгиева.

Тя призова ООН да помогне на децата в беда.

"Спомням си, че преди година бях в София с 18-месечната ми внучка - шумно и весело дете. А на другия ден бях в израелска болница при 14 ранени деца. И никога няма да забравя тази ужасна тишина в стая, пълна с деца. Беше зловещо", каза Георгиева.

Българската кандидатка призна, че се е включила късно в надпреварата за генерален секретар на ООН. И допълни, че би предпочила да започне участието си по-рано, за да се подготви за представянето си. В началото на изложението си тя говори за предишния си управленски опит.

"Видях невероятни икономически промени през живота ни. Страните ни станаха много по-активни членове на международната общност. Видях това на местата, където работех - първо в Световната банка, а след това в Еврокомисията", продължи еврокомисарката.

"Работила съм с 87 държави", каза още Георгиева.

Тя правила това в Световната банка. Работата й била да управлява връзките между страните-членки. И затова трябвало да отхвърля натиска на различни правителства и често да казва "не".

"Трябваше да работя в интерес на всички. Когато препоръчвах някакво решение, те вярваха в него - че то е за всички. Вярвам, че трябва да се работи за изграждане на доверие", допълни еврокомисарката.

Оттам тя се научила да работи с големи структури и да насочва парите в правилната посока.

Георгиева обеща да удвои броя на жените на високи позиции в ООН, ако бъде избрана за генерален секретар, както е направила преди две години в ЕС, да впрегне всичките си усилия в намирането на финанси за изпълнение на целите за устойчиво развитие, да спазва Конвенцията за бежанците и да защитава правата и достойнството им, както и да обърне сериозно внимание върху борбата с климатичните промени и последствията от тях.

Според Георгиева в областта на мира и сигурността генералният секретар трябва да даде приоритет на предотвратяването и разрешаването на конфликти. На второ място, светът трябва да допринесе за амбициозния дневен ред за устойчивото развитие, изменението на климата и права на човека. Не на последно място, по нейните думи, генералният секретар трябва да спечели доверието на страните членки, за да изпълни реформите и добрите практики за управление, необходими на ООН, за да отговори тя на изискванията на 21-ви век.

Основни проблеми пред света са възходът на насилието и екстремизма, бързото разпространение на болести и климатичните промени.

Георгиева успя да отговори на всички въпроси. Тя обеща пътеводната й звезда да бъдат Хартата на ООН и нейният член 101. Хартата е договорът от 1945 г. за създаване на организацията, подписан в Сан Франциско. А член 101 предвижда персоналът да се назначава от генералния секретар съобразно установените от Общото събрание правила. Целта е да се осигури най-високо ниво на ефективност, компетентност и отчетност. Повод за тези думи бе въпрос на представителя на Тайланд, който се интересуваше защо в секретариата на ООН се назначават малко хора от развиващите се страни.