Преговорите между ГЕРБ, Реформатори и Патриоти за нов кабинет вървят изключително сериозно и конструктивно, обсъждат се ключови въпроси. Това заяви военният министър в оставка Николай Ненчев в ефира на бТВ днес. Когато водещата Цветанка Ризова спомена мажоритарното гласуване, чието въвеждане бе един от доводите на Борисов и ГЕРБ да преговарят, той обаче заяви:

"Вие поставяте един несъществен въпрос. Не е съществен, съществено е какво ще се случи с България."

Не стана ясно как основна промяна в изборната система няма връзка с това, което се случва със страната.

На припомняме от нейна страна, че това е явно важен въпрос за ГЕРБ, Ненчев каза още:

"Би било чудесно, това трябва да се случи в рамките на този парламент. Ние вероятно няма да го подкрепим."

Според него ако разговорите преди 2 години са се провеждали така, правителството щяло да изкара пълен мандат без проблеми.

"Имам чувството, че нещо се е случило, че хората, които са в преговорния екип, са израснали в последните няколко дни."

Той не отчете като лош знак факта, че премиерът в оставка Борисов не дойде на преговорите и заяви, че той е изключително отговорен, а подаването на оставка и решението да не е премиер е "високоморален акт". Това пък го подсети да разкрие нещо, за което "сигурно не се сещате" - че Кънев може да подкрепи нов кабинет.

"Радан Кънев беше против това кабинет да бъде оглавяван от Борисов. В тази политическа конфигурация... за жалост днес не успях да се чуя с Радан и да му задам този въпрос конкретно", обясни Ненчев.

Той каза още, че разбира и основната тема на Патриотите - увеличаването на пенсиите.

"Аз ще подкрепя такава инициатива, защо не и увеличаването на заплатите на българските военнослужещи."

Ненчев коментира и накратко делото срещу него, повдигнато и започнало скоро след подаването на оставката на кабинета. Според него се опитва да го натопи бивш директор на интендантството, като обяви, че няма притеснения пред съда. Ненчев коментира и накратко забележките на БСП по повод дарението на Динко от Ямбол към военното министерство.

"На тези светли християнски празници е хубаво да се говори истината, а не да се поддаваме на някакви евтини провокации", заключи министърът в оставка.