Баща ми не е бил шеф на концлагера в Белене, а за кратко е ръководил затвора за криминални престъпления. Това заяви Тома Томов в неделната утрин в ефира на Би Ти Ви, като опровержение на твърдения на Георги Харизанов, че като малък журналистът е бил хранен със сребърна лъжичка, оцапана с кръв, тъй като Никола Николов е бил началник на лагера в Белене. Но каква всъщност е истината? Според Христо Христов от сайта desebg.com, специализиран в работата с документи от Държавна сигурност, Тома Томов си позволява „груба манипулация на историческите и документални факти, които той като журналист е длъжен да знае и да се придържа към истината“.

Изданието цитира данни, според които към юли 1962 г., когато Никола Томов Николов, бащата на Тома Томов е в затвора в Белене, там има 1455 лица, от които 347 контрареволюционери и 1108 осъдени за криминални и стопански престъпления.

Тези факти се потвърждават и от друг архивен документ – строго секретна докладна записка относно състоянието на работа сред затворниците-контрареволюционери, от май 1961 г. на Трето секретно политическо управление на ДС за борба с контрареволюцията (предшественикът на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия), пише сайтът.

От документа се разбира, че към 1961 г. осъдените в България за „контрареволюционна дейност” (сиреч – политически затворници) са 1277 души, от които 250 са бивши опозиционери, т.е. изявени противници на тоталитарния режим на БКП и около 400 младежи, осъдени за бягство. Тези две групи политически затворници са се намирали в затворите в Плевен, Пазарджик, Белене и Стара Загора.

По това време, 1961 г., бащата на Тома Томов е вече началник на затвора в Белене, където, според документите, очевидно са държани и политически затворници.

Неговото [на Томов] твърдение в опита му да оправдава баща си, че затворът Белене е бил само за лица с криминални прояви, не отговаря на истината“, пише desebg.com.

Зъл като оса

В материала си по темата Христов цитира и мемоарите на Георги Константинов, политически затворник от 60-те години в „Белене“. Според тях през 1959 г. лагерът има нов началник – полк. Томов (бащата на Тома Томов). Сред политическите затворници се е разказвало, че той е изпратен да оглави затвора като наказание.

Преди това Никола Томов Николов е бил на дипломатически пост под прикритие в Лондон. Бил резидент на задграничната агентура на Първо управление на ДС (разузнаването), но бил обявен за persona non grata след провал на разузнавателна операция.

„Сега бил зъл като оса и се престаравал в желанието си да бъде върнат в „елитната” служба”, пише Георги Константинов.

Бащата на Тома Томов е уличен и в прикриване на убийствата в лагера край Ловеч. От негова докладна от 1961-а, се разбира, че той не сигнализира за убийствата на висшето партийно ръководство или на МВР, а пише до вътрешното министерство, че тези факти могат да компрометират управлението на партията.

"Площад Славейков"