Изолирането и стигматизирането на младите от политическия процес не може да е нещо добро. Това каза кандидат-депутатката на "Да, България" Антоанета Цонева в интервю на живо във фейсбук по повод актрисата Луиза Григорова, която също беше кандидатка на партията, но се отказа след бурна обществена реакция.

По-рано в профила си във фейсбук Григорова заяви, че живее в Абсурдистан, където журналистите първо пишат, а после питат. Тя написа, че младостта й и фактът, че е актриса, не могат да са причина да не се кандидатира за парламента. Въпреки това тя се отказа от листата на "Да, България" във Варна. 

Лидерът на партията Христо Иванов отбеляза, че чувства известна отговорност за "това, което се изля върху нея".

"Съжалявам, че й се наложи да преживее всичко това, че по този враждебен начин средата реагира.", каза той.

И заяви, че си спомня за първите атаки срещу него, когато влиза в политиката.

"Тази млада жена е признак за това, че се сменят поколенията в българската политика, идва енергия - отбеляза той. - Хората от нейното поколение не са загубени, българският политически живот трябва да е за всеки гражданин."

Цонева се възмути, че и хора на възрастта на Григорова са я нападали в социалните мрежи, но добави, че и много са я подкрепили.

"Аз също искрено се надявам, че този неин сблъсък с реалната политика няма да направи така, че тя да се отчужди. Казвам го и като майка, и като жена - много е страшно да бъдеш заливан с подобни обвинения, само за това, че си млада и хубава", каза тя.

Иванов коментира обичайно и в детайли темата за съдебната реформа, като отбеляза, че имаме поредица негативни доклади от ЕС, за които "българският политически ред, незавимио от това дали се води номинално дясно или номинално рано, въобще не си прави труда да коментира".

"Последният доклад казва, че няма доверие в методологията и в независимостта на проверките върху банките и говори за съмнения за една структуроопределяща банка, става въпрос за Първа инвестиционна банка. Продължаваме да имаме банки, за които ЕК изказва съмнения за стабилността. Тази констатация на ЕК показва един възможен сценарий за нестабилност в следващите месеци. Когато говорим за европейска констатация, че една струтуроопределяща банка е нестабилна, реалната цена за една такава нестабилност ще е много по-висока, отколкото цената за едни нови избори", отбеляза той.

Видео: