Болницата в Стара Загора е на прага на фалит. Здравното заведение няма пари за животоспасяващи лекарства, освен това липсват и основни санитарни материали. Кризата в болницата се задълбочава и от липсата на храна за пациентите. Засега изхранването на болните ще бъде осигурено от дарения от Българския червен кръст. 

Многопрофилната болница "Д-р Стоян Киркович" е натрупала 20 млн. лева дългове, както и пет запора върху 900 000 лева. Временното спиране на храната на пациентите е било опит за свиване на бюджета. От ръководството на здравното заведение уверяват, че днес болните са получили закуска, и ще им бъдат осигурени обяд и вечеря. 

Проверка на здравната каса в старозагорската болница показва, че липсват марли, бинтове, спринцовки. Има остър недостиг  на животспасяващи лекарства. Медицинският персонал не е получил заплати.  В многопрофилната болница "Д-р Стоян Киркович" към момента се лекуват 550 пациенти. 

На днешното редовно заседание на парламента се очаква да правителството да приеме отчетите за дейността и за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 година. Българският лекарски съюз (БЛС) и пациентски организации алармират, че болниците са на крачка от фалит. Миналата седмица надзорния съвет на НЗОК прие проектопромени в бюджета ѝ, а преразходът е близо 550 милиона лева.

Касата се нуждае от спешна актуализация на бюджета и около 330 млн. лева, за да не се стига до фалити. Ако това не се случи болниците ще бъдат принудени да спрат дейността си, защото пари няма дори за нещата от първа необходимост. Най-силно това се усеща в областните лечебни заведение.

От болниците във Велико Търново и Габрово реагираха остро на идеята бюджета им да бъде свит с 33%, за преодоляване на кризата. 

„Ние имаме голям процент преминали спешни пациенти и малък процент планови пациенти. Което няма как да върнеш един спешен пациент нали и да го върнеш до по-късна дата. Това ще доведе то големи просрочени задължения и блокиране на сметки“, заяви пред БНТ д-р Нели Савчева – изпълнителен директор на МБАЛ-Габрово. 

Според здравната министърка Таня Андреева болниците ще получат парите си и няма да се стига до затваряне на лечебни заведения. Според БЛС обаче парите ще стигнат най-много до септември.

"Това, с което мога да успокоя колегите е, че ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация или по други начини и механизми, които касата може да приложи до края на годината", каза министър Андреева.

За да се случи спешната актуализация, предложена от надзорния съвет на касата обаче, бюджетът трябва да мине през Министерството на здравеопазването, Министерския съвет и парламента. 

Междувременно лекарите от София и Хасково излязоха на протести. В столицата протестират докторите от спешната помощ, които са готови да отстояват исканията си с месеци, докато не се изпълнят исканията им. А именно: повишени заплати, по-добри условия на труд и осигуряване на безопасността им, докато работят на терен.

Лекарите и здравните работници от Областната болница в Хасково също обявиха всекидневни протести, но заради неизплатени заплати и непреведени от Здравната каса пари на здравното заведение.  

Служителите на болницата недоволстват, защото не са получили пари за април и май, съобщи БНР. Според синдикалния председател д-р Димитър Кючуков, ако парите не бъдат преведени веднага, лечебното заведение спира да обслужва пациенти, с изключение на спешните случаи.

Здравната каса дължи на болницата един милион и осемстотин хиляди лева за изминалите два месеца. От там обясниха, че забавените средства са заради възникналите проблеми с обслужващата Корпоративна търговска банка, която от 20 юни преустанови разплащанията.

В същото време пациенти се оплакват, че на много места в страната, включително в София, лекари връщат хора с направления, а се осигурява помощ с предимство за онези, които си плащат.