"Фалит на здравната каса означава фалит на българското здравеопазване". 

Това заяви шефката на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова пред БНТ. Така тя отговори на въпроса знае ли коя е "високопоставената личност", предложила банкрут за здравната каса. В разговор между синдикати, работодатели и депутати днес шефът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев сподели, че министър имал идея да фалира НЗОК. Управителката на касата каза още, че е чула за първи път информацията от журналисти и е ужасена от подобна идея. 

"Нека не забравяме, че единствената институция за добро или лошо, която заплаща в момента в България за медицинска дейност, това е Националната здравноосигурителна каса", каза още тя.

Процедурата за актуализия на бюджета на НЗОК отдавна била задействана и всичко, което зависи от касата е направено, стана ясно още от думите на Тодорова. 

"Днес след решение на Надзорния съвет всички документи са внесени в Министерство на здравеопазването", обясни Тодорова.

Според нея след изказването на финансовия министър Петър Чобанов за добро изпълнение на приходната част от страна на НАП с добрата събираемост на вноските, има допълнителна надежда. Нейната идея е с надвнесените в хазната пари да се попълни дупката в здравния бюджет. Управителката на НЗОК обаче подчерта, че ако се извоюват тези пари, това ще стане с много големи усилия и всички трябва да бъдат изключително ангажирани.

Утре се очаква конкретното решение на Министерския съвет за бюджета на касата, което БСП, ДПС и ГЕРБ обещаха да подкрепят. Представители на трите политически сили се споразумяха за актуализацията днес по време на консултациите при председателя на Народното събрание Михаил Миков. Тодорова благодари за подкрепата на политическите сили. До скоро ревизията на парите за здраве нямаше подкрепата на премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов,които твърдяха, че има финансови резерви, с които да бъде попълнена липсата.  

"Бих искала да благодаря на ПГ на БСП за тази среща и за възможността да си кажем нещата в истинския им вид. Благодаря на всички политически партии - тяхното отношение показва, че здравеопазването е много важно и трябва да бъде обединяващото звено. Нека не политизираме, защото зад цифрите и партийните пристрастия има и болни", заключи д-р Тодорова.

Според управители здравни заведения и лекари актуализацията на бюджета е единственият изход от кризата в здравеопазването. Парите на болниците свършват, опасенията на медиците са, че ще връщат пациенти за домашно лечение и ще приемат само най-належащите случаи. Средствата за лекарства също не достигат и болните могат да са принудени да си ги купуват сами. От някои болници в страната изявиха готовност за протести, ако парите не бъдат отпуснати.