Партията „Да, България“ поиска оставката на икономическия министър Емил Караниколов заради „неадекватното и вредното“ му поведение във връзка с казуса „Дунарит“.

„В псевдоопит да оправдае своята активност за незаконно превземане на независим частен субект – оръжейното предприятие „Дунарит“ – министър Караниколов първоначално обяви, че държавата ще спасява дружеството. Без то да има каквато и да е нужда да бъде спасявано“,  подкрепиха тезата на собственика на завода Емилиян Гебрев и от партийната формация.  

„Дунарит“ се оказа длъжник на държавата след близо 2-годишна сага около неговия корпоративен контрол, както и след напълно преднамерени и добре планирани цесии, осветили търговски отношения на държавните институции с офшорката „Виафот“ (б.р. - свързвана с Делян Пеевски), с единствената цел да бъде поставено в зависимост и да бъде превзето“, изтъкват от „Да, България“.

 

 Ето и останалата част от позицията на партията на Христо Иванов без редакторска намеса:

„Изплащането на 50 млн. лв. задължения от страна на „Дунарит“, както и действията на друг частен субект „Емко“ по отношение придобиването на контрол върху дружеството за кратко поставиха държавата в ролята на догонващ. Това обаче само засили непремерените реакции на институциите, чието „острие“ се оказа Караниколов – отнети лицензи, преместени поръчки, протакане на процедури, проверки от полиция и прокуратура.

Сигналът е даден и той е недвусмислен – чрез държавните лостове ще бъдат погазени закони и Конституцията по отношение защитата на частната собственост и осигуряването на еднакви правни условия за стопанска дейност.

Това не е първата укорима изява на Караниколов, но категорично е достатъчна да го накара да поеме политическа отговорност предвид поста, който заема. В миналото като директор на Агенция за приватизация той има своята роля за прокарването на скандални сделки като продажбата на „Булгартабак“ или пък Дипломатическия клуб в Бояна, удобно и безпроблемно озовали се в контрола на Делян Пеевски.

Предложенията на Караниколов за придобиване на „Дунарит“ от страна на държавата, съпътствано от предложение за създаване и оглавяване от негова страна на междуведомствен съвет за развитие на оръжейните предприятия, са не просто съшити с бели конци, а очевиден пример за впрягане на държавната мощ в посока на овладяване на субекти в бранш с приходи от над 1 млрд. евро годишно.

Действията на министъра не са изненада. Още по време на приватизацията на „Булгартабак“ той беше заявил, че: „Държавата може да бъде изключително груба и самата Конституция го позволява, нищо че е частна собственост…“

Прочитът му на Конституцията, в която се е клел, трудно може да бъде по-неверен. Караниколов очевидно се провали в това да е изпълнител на волята и интересите на нацията, да се ръководи единствено от закона и да бъде политически неутрален.

Затова настояваме да подаде своята оставка.“