Близо 230 самолета се включват в съвместно учение между САЩ и Южна Корея, включително тежки бомбардировачи B-1B, съобщава Ройтерс. Учението се провежда ежегодно, но този път е съпроводено от заплахи от страна на Пхенян, че по този начин Вашингтон прави войната неизбежна.

"Единственият въпрос е кога ще избухне войната", се казва в изявление на външното министерство на Северна Корея.

След шестия поред ядрен опит на Пхенян американските бомбардировачи B-1B прелетяха над брега на Северна Корея и предизвикаха гнева на Пхенян, който заплаши, че ще сваля американски самолети дори да не навлизат в севернокорейското въздушно пространство.

Бомбардировачите B-1B биха били ключови за американска операция срещу Пхенян, коментира Янг Юк от Форума за сигурност в Южна Корея.

"B-1B редовно са изпращани на Корейския полуостров през последните години. Американските военновъздушни сили изглежда разширяват ученията, за да се подготват за реални бойни действия", казва Юк.

Учението започва седмица след като режимът на Ким Чен Ун изстреля междуконтинентална балисична ракета и предизвика остри реакции от страна на американските власти.

"Разговори със Северна Корея не се предвиждат, докато режимът не започне ядрено разоръжаване", заяви говорителка на Държавния департамент на САЩ.

Съветникът по национална сигурност на президента Тръмп Хърбърт Макмастър коментира, че възможността за обявяване на война "се увеличава с всеки изминал ден". Според него Тръмп е готов да предприеме военни действия, но едновременно с това работи за убеждаването на Китай и Русия, които са резервирани към мерките срещу Пхенян, за увеличаване на дипломатическия и икономическия натиск.

Пекин и Москва обаче продължават да призовават към преговори. Според Китай войната не е решение.

"Надяваме се всички страни да останат спокойни и да предприемат стъпки за намаляване на напрежението и да не се провокират взаимно", заяви говорителят на китайското МВнР. "Войната не е в ничий интерес. Най-много ще страдат обикновените хора."

Руският външен министър Сергей Лавров пък се е срещнал с амерканския държавен секретар Рекс Тилърсън във Виена, заяви самият той, цитиран от Ройтерс.

"Знаем, че Северна Корея иска преди всичко да проведе разговори със САЩ, за да поиска гаранции за сигурността си. Подкрепяме това и сме готови да посредничим", заяви Лавров, цитиран от агенцията.

Китай и Русия са най-големите икономически пртньори на режима на Ким Чен Ун. Разследвания сочат, че те не се придържат към санкциите, наложени от ООН върху Пхенян. Това е сред основните причини мерките да не постигат желания ефект, смятат анализатори.

Япония се въоръжава

Япония купува балистични ракети, които могат да ударят Северна Корея, съобщават американски медии. Според министъра на отбраната Ицунори Онодера те са за сомоотбрана. Той не спомена Пхенян при обявяването на плана на министерството на отбраната. Страната ще се снабди и с ракети въздух-земя, с които ще бъдат оборудвани изтребителите F-15. Ракетите, които се произвеждат от норвежката Kongsberg Defence & Aerospace, имат обсег 500 км.

Очаква се въоръжаването да срещне критики от парламентарната опозиция. Член 9 на изработената от САЩ след Втората световна война конституция забранява на Япония да има свои въоръжени сили.

След войната обаче са създадени т.нар. Японски сили за самоотбрана, които имат по-ограничен правен статут и са едва 24 000 души. Сега премиерът Шиндзо Абе има квалифицирано мнозинство в парламента, което ще му позволи да промени пацифистката конституция.