Нова регистрация

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново повтори, че предвидената по договор неустойка при предсрочното прекратяване на договорите с т.нар. "американски централи", е около 3 милиарда лева.

Преди десетина дни тя опроверга информацията, че се водят преговори за прекратяване на договорите с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" и ТЕЦ "AES - Гълъбово". 

"Много се надявам да не се стигне до сценарий, в който българската държава и НЕК ще трябва да плащат неустойки. Предприели сме всички необходими мерки и действия, така че този процес да бъде обезпечен от правна гледна точка. За нас е много важно да защитим националния ни интерес, но трябва да бъдат защитени и интересите на инвеститорите“, заяви Теменужка Петкова.

Тя отказа да прогнозира в какви срокове ще приключи процедурата в Европейската комисия, която беше сезирана през 2013 г. от бившата ДКЕВР за неправомерна държавна помощ, която са получили централите с дългосрочни договори за изкупуване по фиксирана цена на произвеждания от тях ток.

"Правим всичко, което се изисква от нас, предоставяме необходимата информация. Надявам се въпросът да приключи благоприятно и за двете страни“, коментира енергийният министър.

Според нея, ако Еврокомисията се произнесе по сигнала и каже, че е налице нерегламентирана държавна помощ, тогава процедурата предвижда тази помощ да бъде възстановена от този, който я е предоставил неправомерно. След това може да заведе регресивен иск, срещу тези, които са я получили, коментира тя.

Тече процедура за изработване на методика, за да бъдат изчислени невъзстановяемите разходи, които да платим на инвеститорите, посочи Теменужка Петкова. Ако бъде постигнато съгласие, това ще даде възможност да бъдат предприети действия с цел прекратяване на договорите, обясни тя.

Коментари

 's picture

Питащият

Куче влачи Енергетика

каква е в крайна сметка калкулацията на загубите от тези ТЕЦ на субсидия , потрошените пари за Гьола в Белене и за реакторите , за Цанковия камък и т.н. Колко ? Кой ще плати сметката е ясно , но кой е отговорен за грабежа и корупцията . ЗАЩОТо "америкнските" ТЕЦ са корупционна схема , както и Белене и Цанков камък. Не въпрос просто на некомпетентност и безхаберие
 's picture

Petyo9

Американските ТЕЦ

не са корупционна схема. Те бяха от списъка (73 структуроопределящи предприятия) за ликвидация който Жан Виденов подписа през 1996-та. Но с ликвидирането им щяхме да платим огромна социална цена - над 20 000 души от един не много голям район трябваше наведнъж да излязат на борсата. И тъй като срокът вече изтичаше, а тец-овете бяха морално и всякак остарели и никой не щеше да ги купи, тогавашното правителство (на ОДС, с премиер Иван Костов) след като беше опитало всичко друго за да ги продаде, предложи специални условия срещу модернизацията на ТЕЦ-овете. Американците на практика ги построиха наново и сега са едни от най-модерните в Европа. Нямам представа дали е имал и това пред вид но това се оказа много далновиден и мъдър политически ход. Става дума за това, че само в периода 2007-2014 руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" е поскъпнало 12 (!!!) пъти. Единствената причина поради която не поскъпна повече (да речем 100 пъти) е наличието на Мариците. Те, макар и на ръба, но все пак могат да "вържат" енергийният банас на България. И не зависим от чужди енерго източници! Давате ли си сметка какво означава това?! Паднат ли Мариците, България става заложник на АЕЦ "Козлодуй" и... на руснаците. Трябва чудо да направим, но да ги задържим поне докато намерим друга алтернатива на диверсификация и респективно - на енергийната си сигурност.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.