Кметът на Москва Сергей Собянин е предвидил да похарчи за приеми повече пари, отколкото правителството на Русия. Администрацията на столицата удвоява разходите си за кетъринг и напитки – тази година отделените пари са 28 милиона рубли (близо 400 000 евро). Информацията съобщи руското интернет издание Daily Storm, което цитира обществена поръчка за организиране на банкети, изготвена от предприятието за доставки към Финансово-стопанското управление на Москва.

Руски издания отбелязват изключителното разточителство – редки деликатеси, скъпи риби, хайвер, необичайни салати. Изискването е конякът да е отлежал между 10 и 25 години, а предвидената цена е по близо 20 евро за 100 грама. Чаша вино е остойностена на десетки евро, шампанското също е специално.

Всичко това трябва да бъде задължително поднесено в порцелан и кристал, а приборите да са от сребро. В документа не е уточнено колко мероприятия планира да проведе правителството на Москва, но общият брой на гостите е около 2 хиляди. Сметките показват, че за всеки един гост московският кмет ще харчи по 200 евро.

Медиите в Москва припомнят, че през 2016 г. договорът за банкетно обслужване е бил на стойност 11,5 милиона рубли. Следващата година той е бил с милион повече, но през 2018 г. сумата вече е два пъти по-голяма.

Тази информация идва на фона на влошаващото се жизнено равнище на руснаците и призивите за икономии. Естествено, детайлите от тази обществена поръчка правят впечатление на хората. Задължителни се оказват „ценни риби“ като гореща пушена есетра. На масите също трябва да има зряло авокадо с кедрови ядки, патладжани със зърна от нар и кориандър, тиквички с крема сирене и зеленчуци...

Темата с разхищението на публични средства е основна в работата на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални. Миналата година Фондът публикува данни как Министерството на вътрешните работи си купува автомобили на осем пъти по-висока цена от пазарната. Организацията също така разкри намерение на „Роснефт“ да купи салфетки и чаени чаши за почти 5 милиона рубли (70 хиляди евро). След публикацията петролната компания отмени поръчката.