Спирайки доставките на ракетни двигатели за САЩ в рамките на контрасанкциите срещу Запада, Русия фактически "сама си стреля в крака". Това заяви вчера руският вицепремиер Дмитрий Рогозин пред телевизия РБК, информира онлайн изданието "Евразия дейли", цитирано от БТА.

"Американците все още летят (в Космоса) с наши кораби "Союз", имаме сътрудничество, свързано с Международната космическа станция, подготвяме екипажи, доставяме двигатели", напомня Рогозин, който отговаря в правителството за отбранителната способност на Руската федерация. 

"Но можем ли изведнъж да спрем нещата? Винаги трябва да претегляме плюсовете и минусите, за да разберем къде е чистата политика, заради която може дори да се застреляме в крака, а къде е същинският икономически прагматизъм", подчертава той.

Според Рогозин Русия изнася не твърде модерни ракетни двигатели и със спечелените пари разработва нови. Затова сътрудничеството тук е по-изгодно за руснаците, отколкото за САЩ, обяснява "Евразия дейли".

Тази година Беларус планира да започне износ на реактивни системи за залпов огън "Полонез". Според източник, близък до отбранителното министерство в Минск, 10 такива системи е поръчал Азербайджан, пише "Комерсант".

Азербайджанският министър на отбраната вече е посетил беларуската столица, за да се запознае с технологията, по която се произвеждат ракетните комплекси. Източници на вестника виждат в подготвяния договор "леко закъсняла" реакция на Азербайджан след доставките на руски ракетни комплекси "Искандер" за Армения. Според тях сделката ще предизвика недоволство у Армения, но "Искандерите" ще изиграят ролята на възпиращ фактор в арменско-азербайджанските отношения, помрачени от конфликта в Нагорни Карабах.

Главният редактор на руското сп. "Москоу дифенс бриф" Михаил Барабанов също смята, че Баку реагира на появата на "Искандери" в Армения, но изтъква, че "Полонезите" стрелят с китайски ракети и беларуският договор е успех по-скоро за китайската отбранителна промишленост.

Индия може да купи от Украйна силови агрегати за първите две фрегати от четирите, които Делхи е поръчал в Русия, пише "Известия".

[[nid:66791]]

При всяко положение през миналия август индийска комисия одобри отпускането на 76 милиона долара за покупка на два комплекта газотурбинни двигатели за бъдещите кораби. Руско-индийски договор за строеж на четири фрегати от проект 11356 се очаква да бъде подписан през юни т. г., напомня изданието съобщение на военнодипломатически източник за ТАСС.

Две от фрегатите се предвижда да бъдат построени в Русия, другите две - в индийска корабостроителница. Федералните ресорни ведомства са отказали коментар.

За индийската поръчка Русия няма да използва недостроените фрегати в своите заводи, увери източникът. Работата по тях бе спряна след 2014 г., когато избухна конфликтът на Москва с Украйна заради Крим и Донбас. Киев блокира доставките на корабни турбини за Руската федерация. Затова Русия спешно организира в момента производство на собствени газотурбинни агрегати, пояснява "Известия".