Какво се крие зад манията на Владимир Путин да трупа злато? И то в момент, когато цената на благородния метал е толкова ниска, колкото никога досега. Отговор дава Холгер Цшепитц в публикация във в. “Ди Велт”. Авторът завежда отдел “Икономика” на реномирания германски всекидневник.

Явно Владимир Путин не разчита на бързо нормализиране на отношенията със Запада. Само така могат да се обяснят данните, които сега публикува Международният валутен фонд (МВФ). През юли т. г. Кремъл значително е увеличил златния резерв на страната – с цели 26,1 тона, което не е било от ноември миналата година. Това подклажда и спекулации, че Путин загърбва долара, за да защити руската икономика срещу налагането на нови санкции.

“Путин има стратегически план. Руският президент купува злато, тъй като доларът се използва като оръжие срещу Русия. Златото е перфектно средство, за да се защитиш от санкции в долари”, казва експертът Джеймс Рикърдс.

Действително през последното десетилетие Кремъл системно увеличаваше златния си резерв. От 2008 г. той беше завишен от 457 тона на 1944 тона или повече от четири пъти.

Златото не крие политически опасности

Напоследък Русия надмина дори Китай и в световен мащаб сега разполага с пети по размер златен резерв. Въпреки, че делът на Русия в световната икономика е едва два процента, на страната се падат 17 на сто от глобалния златен резерв. Заради стратегическия си план Путин рискува дори икономически загуби.

През изминалите години цената на златото непрестанно падаше. През този месец една тройунция се търгува под 1200 долара. Само през тази година благородният метал загуби почти 9 на сто спрямо долара.

“Русия трябва да се подготви срещу налагане на финансови санкции, които застрашават националната сигурност. Златото е перфектното средство, за да се защити националната валута. Никоя държава не се разплаща със злато и така то не крие политически опасности”, казва Стив Ханке, професор по финанси в университета “Джон Хопкинс”.

Ханке припомня за носителя на Нобел за икономика Боб Мъндел (за 1999 г. – б. р.), който още през 1997 година предсказа, че златото ще играе все по-голяма роля в международната валутна система на XXI век. Точно американският президент Доналд Тръмп, който използва долара като оръжие спрямо други държави, би могъл да докаже това предсказание. В крайна сметка всички държави, които чрез американския доларов диктат са извън глобалната финансова система, биха могли да потърсят други алтернативи.

Кой може да направи "златен блок"

Така Ханке не изключва Иран, Русия и Турция да сформират един вид “златен блок”, за да сложат край на зависимостта си от долара.

Миналия четвъртък руската Национална банка оповести, че на първо време няма да купува долари. Това може и да е заради факта, че за последните две години и половина рублата падна до най-ниското ниво. Купуването на долари би поставило рублата под още по-голям натиск. Всъщност купените долари трябва и да се влагат. Липсва обаче желание за купуване на американски държавни акции.

Според финансовия стратег Крис Уейфер спрямо фундаментални показатели рублата нотира прекалено ниски нива. Това било следствие от американските санкции.

През тази година рублата е сред най-губещите валути. Путин нарече санкциите контрапродуктивни и безсмислени. Той не се ограничава само с думи, а стъпка по стъпка осъществява плана си.