Снимките на най-високобюджетния руски филм в историята започнаха в България, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на кинокомпанията BAZELEV. Става дума за фентъзи-мелодрамата "Дракони", по романа на известните фантасти Сергей и Марина Дяченко. Продуцент на лентата е Тимур Бекмамбетов - режисьор на много нашумелите по света и у нас "Нощна стража" (2004) и "Дневна стража" (2006). 

Главната роля във филма за любовта на млад човекодракон и похитената от него принцеса ще изпълни Матвей Ликов - манекен и син на актьора Александър Ликов (участвал в друг сниман в България филм - "Турски гамбит"). "Дракони" е дебют за Ликов-младши в голямото кино. "Матвей е идеалният кандидат за ролята на човека дракон, той има извънземна, агресивна външност от една страна, и много предразполагаща - от друга: достатъчно е да се усмихне и буквално започва да свети отвътре", каза по този повод продуцентът Бекмамбетов.

По сюжет в разгара на сватбата ѝ принцеса Мирослава е похитена от дракон и я отнася в своя островен замък. Ролята на възлюбената на човека дракон ще изиграе младата (и много чаровна) актриса Мария Поезжаева.

Режисьорът на високобюджетното фентъзи е също дебютант - Индар Джендубаев, работил като втори режисьор в холивудския проект на самия Тимур Бекмамбетова "Президентът Линкълн: ловец на вампири". По думите на креативния продуцент Игор Цай изборът съвсем не е случаен: "Искахме историята, ориентирана най-вече към тийнейджърите, да бъде заснета именно от млад режисьор. И Индар отлично се справя със задачата".

Снимките на "Дракони" в България ще продължат до 26 септември, а после през декември екипът ще продължи работата в Москва. Руската премиера на филма е предвидена за есента на 2015 г.