Председателят на Комисията по архитектура към Столичния общински съвет Силвия Христова (ГЕРБ) увери днес, че ремонтите в центъра на София не подменят облика на столицата, а напротив - облагородяват го. Комисията заседава заради качеството на ремонтите в центъра, най-големите досега, извършвани от две строителни фирми - "ПСТ Груп" и "Джи Пи Груп".

"По никакъв начин не подменяме облика на столицата, а само го облагородяваме. За мен беше важно да чуя и от проектанта, и от изпълнителите, и от надзора, че всъщност се възобновява градската част, че се запазват абсолютно всички исторически обекти. Стараят се да изпълнят обекта качествено. Искам да ви уверя, че това е нещо, което ние ще следим. Целият град ще следи и ще контролира този процес", каза още тя.

Където се констатират каквито и да е забележки, се връщат на строителите за отстраняване, увери инж. Ирена Кънчева, от фирмата, която извършва строителния надзор на ремонта по "Граф Игнатиев" и прилежащите й улици "Солунска", "Иван Шишман" и "6-ти септември". Тази дейност се извършва от "Джи Пи Груп", струва 24 милиона лева, осигурявани от европейска програма и предизвика особено недоволство сред столичани и експерти, обединени в неправителствената организация "Спаси София". 

Строителният надзор се извършва от обединение, в което влизат "ММ консулт", "Трансконсулт-БГ" и "Ди Ви България". Стойността на договора е над 860 000 лева без ДДС. 

"Увеличихме числеността на специалистите, над всеки подобект имаме постоянен представител, работим на двусменен режим", каза Кънчева. По думите й целта е да има постоянно присъствие, за да се следи за качественото и точното изпълнение на проекта. "Оказваме максимално съдействие на строителите, информираме възложителя, ежеседмично отпускаме доклади за напредъка и дали случайно не се очакват някакви закъснения по графика", допълни инж. Кънчева.

Към този момент конструкцията на релсовия път на "Граф Игнатиев" е напълно завършена. Това каза инж. Илия Илиев, проектант на релсовия път по проект "Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на град София". Илиев обясни, че през цялото време на изграждане на релсовия път проектантите са осъществявали контрол.

"Смело мога да заявя, че конструкцията е стабилна. Успяхме да променим някои недостатъци. Направили сме изменение на геометрията на пътя, така че да се върнем към съществуващото положение. Също така по отношение на гарантиране на земната основа е приложена дренажна система, тя е заустена", каза още той. Улуците на жилищните сгради са заустени под настилката на тротоарите.

Трамвайните линии по "Граф Игнатиев" вече са положени по цялото протежение на улицата. В момента се работи по контактно-кабелната мрежа и по поставянето на настилката. Целта е релсовият път да бъде приоритетно завършен, за да може трамваите по ул. "Граф Игнатиев" да бъдат пуснати още през ноември. Целият проект трябва да е готов през март догодина. В контрола по качеството на материалите са привлечени и експерти от УАСГ, чийто доклад трябва да е готов до края на месеца.

Монтирани са 70% от гранитните плочи на градинката при СУ "Св. Климент Охридски" и текат довършителни работи, отчете Калин Русев, отговарящ за зона 4 от ремонта. По "Московска" в участъка от ул. "Раковска" до ул. "Париж" са завършени тротоарните настилки. Преасфалтиран е бул. "Васил Левски" и се работи по тротоарите на булеварда, които са частично готови.

За двете зони на ремонта в центъра на София сме били доста консервативни, стремежът ни е бил да запазваме знакови за столицата места и елементи, съобщи арх. Радомира Методиева от проектантския екип.

Арх. Методиева припомни, че от 2013 г. е започнал процесът за конкурсите в централната градска част, чиито основни параметри са подмяна на настилките, подмяна на градското обзавеждане, подновяване и увеличаване на зелените площи.

В момента се реализират зона 2 и зона 4, каза арх. Методиева. Зона 2 обхваща "Граф Игнатиев", пл. "Славейков", градината на църквата "Св. Седмочисленици" и др. И за площад "Гарибалди", и за зоната на "Граф Игнатиев" първата и най-важна задача е прочистване на напластените във времето безкрайно много елементи на реклама, градско обзавеждане, каза Методиева. За пл. "Славейков" освен подмяна на настилките, има и подмяна на пазара.

При църквата "Св. Седмочисленици" се отваря градината към пространството на "Граф Игнатиев" и зоната се освобождава от всякакви препятствия. Детската площадка се запазва, при това с по-голям размер, зелените площи се увеличават с 14%, а високата растителност с 53%.

Зона 4 обхваща карето между бул. "Васил Левски", ул. "Московска" и включва градинката "Кристал".

"Проектът дава възможност да се проектират обществено достъпни тоалетни. Едната е в градината на "Кристал" и около "Александър Невски", каза Методиева. "По проекта и като част от заданието всички английски дворове, които попадат в улична регулация, трябваше да бъдат затворени, за да не се нарушава общият вид на настилката и да не се създават язви към сградите. В процеса на работа се установи, че най-вероятно някои от тях трябва да бъдат запазени", допълни още архитектът.

Кметството на район "Средец" трябва да подаде списък с адресите на дворовете, които трябва да бъдат запазени. 

Преди ден министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обяви, че се подготвят промени в нормативната уредба, които ще позволят лицензът на дружества за строителен надзор да се отнема при две, а не както е сега при три нарушения.

Министърът изтъкна, че целта на измененията е да има ефективен контрол по време на целия инвестиционен процес - и при оценката на проекта, и при строителните дейности.