Министърът на енергетиката Теменужка Петкова няма да спази срока, даден й от 44-тия парламент - до 31 октомври да предложи възможности за структуриране на проекта за АЕЦ "Белене" на пазарен принцип и без държавни гаранции. Срокът изтече днес, но в парламента няма внесен такъв документ.

 

Петкова съобщи, че е готова процедурата, по която България ще избира стратегически инвеститор за изграждането на втора атомна, но се изчистват детайли. До дни министърът на енергетиката ще я докладва пред правителството, а след това и пред парламента. Тя повтори казаното по-рано, че до края на 2018 г. може да стартира самата процедура за избор на стратегически инвеститор. 

"Ако няма някакви съществени препоръки или изменения, които се налагат в резултат на този дебат, аз мисля, че няма пречка до края на годината да се даде старт на процедурата, това е един процес, който продължава месеци."

Теменужка Петкова заяви още, че няма нови инвеститори за АЕЦ "Белене". Известният официално досега е китайската държавна ядрена корпорация CNNC, която от няколко години проявява интерес към строителството на "Белене". Вицепремиерът Томислав Дончев пък беше заявил, че е обнажден за бъдещето на проекта, тъй като имало заявен "писмен интерес от четвърта компания".

Петкова потвърди още, че България иска да участва с 25% дял в изграждането на терминала за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис. По всяка вероятност "Булгартрансгаз" ще бъде дружеството, което ще участва, тъй като това е държавната фирма, ангажирана с изграждането на газоразпределителния хъб "Балкан" край Варна