В Сената (Горната камара) на САЩ бе предложена междупартийна резолюция, с която сенаторите ще се опитат да блокират усилията на Тръмп да финансира стената чрез средства, които не са минали одобрението на Конгреса, предаде Ройтерс.

Актът трудно ще бъде приет, но дори равностоен вот в Горната камара, която е контролирана от републиканците, ще се възприеме като провал за президента, който вече повече от две години не може да убеди Конгреса да осигури пари за изграждането на стена по границата с Мексико.

Тръмп предупреди републиканците да не гласуват за резолюцията на Сената, като заяви в интервю с водещия на предаване по телевизия "Фокс Нюз" - Шон Ханити, че това тяхно решение ще ги постави във "велика немилост" пред избирателите им.

Но републиканският сенатор Сюзан Колинс (която е сред умерените консерватори) и демократът Том Удал, които подкрепят междупартийната мярка, споделиха, че Конгресът трябва да защити правомощието си върху вземането на важни решения като изразходването на парите на данъкоплатците, и да попречи на Тръмп да наруши Конституцията на САЩ.

"Въпросът пред нас не е дали да подкрепим, или да се противопоставим срещу изграждането на стената. Въпросът не е дали да подкрепим или да се противопоставим на президента Тръмп", заяви Колинс пред Сената. "Нека го кажа по следния начин: "Искаме ли изпълнителната власт, в настоящето или в бъдещето, да държи властта, която бащите основатели изрично са предоставили на Конгреса?", попита тя.

Резолюцията мина без проблеми в Камарата на представителите (Долната камара), където демократите са мнозинство. Там тя бе подкрепена и от двама сенатори - републиканката Лиза Мъркауски и демократката Джийн Шахийн. За да бъде одобрена в Сената обаче, ще трябва поне още един републиканец да склони да я подкрепи.

Дори и тогава това действие ще бъде по-скоро символично, тъй като Тръмп се закле, че ако се приеме резолюцията, ще наложи вето. Тогава битката най-вероятно ще се пренесе в съдебната зала.

Спорът между Тръмп и законодателния орган доведе до най-продължителния частичен блокаж на федералните служби в историята на САЩ, който продължи от 22 декември 2018 г. до 25 януари 2019 г. В крайна сметка президентът даде срок до 15 февруари на Конгреса, за да постигне удовлетворяващо страните споразумение. 

Законодателният орган прие да отпусне 1,3 милиарда долара за стената въпреки настояването на Тръмп да получи 5,7 милиарда долара. Затова Тръмп обяви национално извънредно положение на 15 февруари - така ще може еднолично да прехвърля средства от правителствени служби към фонд за изграждането на стената.  

В четвъртък републиканският сенатор Ламар Александър заяви, че президентът може да избегне сблъсък с Конгреса, ако прехвърли средства от Пентагона, които са предвидени за борбата с разпространяването на наркотиците.

Демократите настояват, че няма извънредно положение на границата и че дори и да има - Тръмп пак би преувеличавал.

"Законът за извънредното положение, който президентът Тръмп приложи, позволява на армията да пренасочва средства само в извънредния случай, когато се "налага използването на въоръжени сили", заяви председател на юридическата комисия в Камарата на представителите Джеролд Надлър. "Законът трябва да бъде използван само за действия като построяването на летища или бази, за да се помогне на военните в чужбина", допълни той.