СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - От гледна точка на сегашния конфликт в Украйна ние сме изправени пред въпроса какво сме научили от историята. Ние не можем да приемем нарушаване на териториалната цялост на една държава. Ето защо икономическите санкции са необходими. Те не са самоцел, но понякога са необходими.

Това заяви днес канцлерката Ангела Меркел в реч пред Бундестага.

Предупреждението беше отправено към Кремъл – ако не промени агресивната си политика спрямо Украйна, поредните санкции към Русия ще бъдат наложени. 

Това се предвиждаше да стане вчера, но засега се изчаква евентуален завой на Москва. По този повод Меркел заяви: “Работи се за търсене на дипломатическо решение. Вратата към преговори остава отворена.”

Канцлерката отново подчерта позицията на официален Берлин – конфликтът в Украйна не може да се реши с военни средства. Решаващи са съвместни действия на държавите членки на Евросъюза и НАТО.

“За нас добрите отношения на ЕС с Украйна и на Украйна с Русия не са или, или, а и!” Така канцлерката подчерта, че Киев не стои пред избор – или с ЕС, или с Москва. По-скоро такава дилема вижда Кремъл, което не отговаря на съвременната действителност.

Канцлерката заклейми и бруталните действия на терористичната групировка “Ислямска държава”.

“Днес ние сме свидетели на това как на едно поколение е вменено да се застъпва за мирното сътрудничество в света. Борбата срещу “Ислямска държава” изисква решителни и съвместни действия,” отсече тя.

Днешното заседание на Бундестага започна с възпоменание на 75-годишнината от началото на Втората световна война. На 1 септемри 1939 г. нацистка Германия вероломно нахлу в Полша. Така започна най-кръвопролитният горещ конфликт в човешката история.

Основен оратор днес в германския парламент беше полският президент Бронислав Коморовски. Той отдаде значимото на германци и поляци за постигнатото помирение. А и 25 години след рухването на Берлинската стена новото поколение в двете съседки заедно съграждало бъдещето.

“Това, което обединява европейците, е убеждението, че човешкото достойноство е ненакърнимо”, заяви Коморовски.

По отношение на Русия той беше далеч по-краен от Меркел. Полският президент призова ЕС и Запада към решителни действия спрямо Москва, включително военни. 

“Изтече времето на мирния дивидент след края на студената война”, заяви ораторът. Сега свободата била под заплаха от събитията в Ирак, Сирия, Украйна и Русия. “Общото между тях е, че те пренебрегват човешките права, правовата държава и гражданските свободи “, изрече Коморовски. Той се спря на това, което става в Русия и направи паралел с нацистка Германия: “Пред очите ни се осъществява възраждане на една националистическа идеология, която под прикритието на хуманни лозунги в защита на национални малцинства погазва човешки права и международното право. Всичко това ни е много добре известно от 30-те години на XX век.”