Вълшебната думичка след 2013 г - първият бум на Bitcoin - бе "крипто". В следващите няколко години Bitcoin растеше, а десетки други електронни валути се създаваха ежемесечно. Някои компании дори добавяха "крипто" в името си и веднага акциите им се покачваха - дори и да нямат нищо общо с криптовалутите или криптиращите технологии.

Същото важи и за OneCoin - фалшивата криптовалута, която Ружа Игнатова и нейният брат Константин, германски граждани от български произход, започват да продават в цял свят. 

Но не като като криптовалута - офшорните компании на Игнатова, регистрирани в Дубай и Белизе, всъщност продават пакети с "образователни материали" на стойност от 100 до 118 000 евро. В пакетите освен изплагиатствани образователни текстове има и специални "жетони", с които може да се копаят OneCoin. Поне на теория.

Компаниите на Ружа Игнатова имат сървъри в България и Хонконг. Те обаче не поддържат реална криптовалута, а са просто прикритие за класическа пирамидална схема.

OneCoin няма абсолютно никаква стойност. Всеки, който купи "пакет", след време получава комисионна, платена от следващите, купили пакет. 

Разбира се, за да могат да продадат идеята, за кратък период човек, който има OneCoin, може да ги заменя за евро - но само до определена сума. След известно време услугата блокира напълно.

Какво правят Ружа и Константин?

Игнатова, по всичко личи, е била лицето на пирамидалната схема - тя обикаля светски събития, конференции, дава съмнителни интервюта за съмнителни ИТ издания, и се титулова Cryptoqueen ("криптокралица") във Фейсбук, където агресивно рекламира OneCoin. В момента Игнатова е в неизвестност.

Константин Игнатов според американската прокуратура е реалният лидер на схемата. Миналата седмица той бе арестуван на летището в Лос Анджелис.

Едно от основните доказателства на американското обвинение е поредица имейли между Игнатов, Игнатова и техния трети партньор и съосновател на OneCoin - Себастиан Грийнууд.

"Както си ми казвал, тази мрежа нямаше да работи с интелигентни хора", пише Константин до Грийнууд през 2016 г.

Игнатова пък разкрива своя план за в бъдеще пред Грийнууд:

“…вземаш парите, бягаш и обвиняваш някой друг за това.”

Българската връзка

Ружа и Константин са родени в България, но се преместват в Германия на ранна детска възраст и израстват там. Това обаче не ги спира да направят офиси и да поставят сървър в България.

През януари миналата година по искане на германската прокуратура, родните ни власти обискират офисите на OneCoin у нас. 

Междувременно разследвания, обиски и дела срещу OneCoin текат в десетки държави - Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Финландия и много други. Засега успех е имало само в Китай, където местната прокуратура е успяла да възстанови 268 млн. долара от финансовата пирамида.

Според американската прокуратура измамниците от OneCoin са се сдобили с близо 3 милиона потребители от цял свят. Присвоили са 3,8 млрд. долара, или около 3,3 млрд. евро в периода 2014-2016 г.