Article_top

Сиренето изпадна в немилост заради голямото съдържание на мазнини, но канадски учени твърдят, че то помага за контролиране на кръвната захар, съобщи Медикъл експрес.

Диетолози от университета на Алберта са използвали за изследването си плъхове в преддиабетно състояние, като са им давали както нискомаселно, така и обикновено сирене. И двата вида са се отразили добре на гризачите.

"Това означава, че сиренето не влошава нещата, а всъщност може да ги подобри, що се отнася до сърдечносъдовите заболявания и риска от диабет" - каза Катрин Чан от екипа.

Как точно сиренето е стабилизирало нивата на инсулина на плъховете, специалистите не могат да кажат. Катрин Чан отбеляза, че то е нормализирало фосфолипидите, които се извличат от млечните мазнини и са важни за много функции в организма. 

"Сиренето не нормализира изцяло ефекта на инсулина, но значително го подобрява. И няма значение дали е нискомаслено или обикновено" - добави Чан, пише БТА.

 
Снимка БГНЕС

Сиренето изпадна в немилост заради голямото съдържание на мазнини, но канадски учени твърдят, че то помага за контролиране на кръвната захар, съобщи Медикъл експрес.

Диетолози от университета на Алберта са използвали за изследването си плъхове в преддиабетно състояние, като са им давали както нискомаселно, така и обикновено сирене. И двата вида са се отразили добре на гризачите.

"Това означава, че сиренето не влошава нещата, а всъщност може да ги подобри, що се отнася до сърдечносъдовите заболявания и риска от диабет" - каза Катрин Чан от екипа.

Как точно сиренето е стабилизирало нивата на инсулина на плъховете, специалистите не могат да кажат. Катрин Чан отбеляза, че то е нормализирало фосфолипидите, които се извличат от млечните мазнини и са важни за много функции в организма. 

"Сиренето не нормализира изцяло ефекта на инсулина, но значително го подобрява. И няма значение дали е нискомаслено или обикновено" - добави Чан, пише БТА.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията