Президентът Румен Радев разчерта мащабни проекти в рамките на Световния икономически форум в Далян в Китай, известен като „летния Давос“. В своето изложение държавния глава призова за засилване на сътрудничеството между България и Китай и привличане на повече китайски инвестиции в страната. „Затова е важно и държавно, политическо отношение на най-високо ниво и смятам, че тук вече ще имаме едно "добро отваряне на вратата", посочи Радев. И се размечта:

„Трябва да се борим това стратегическо място да се оползотвори възможно най-бързо и най-добре. През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, магистрали, воден транспорт, модернизация на пристанища, на летища. Надявам се, че с мощта на китайските инвестиции това може да стане бързо, посочи президентът Радев, като добави, че зависи по какъв начин ще успеем да се кооперираме, при спазване на всички правила и принципи на ЕС - нещо изключително важно.“

По думите на Румен Радев България има много предимства като инвестиционна дестинация. Президентът е разговарял и със Сю Цин, губернатора на китайската провинция Хъбей, която е с население над 75 милиона души, огромен брутен вътрешен продукт, модерна инфраструктура, мощна индустрия и много модерно селско стопанство. 

"Идентифицирахме редица области, където те могат да инвестират", посочи президентът Радев, цитиран от неговата пресслужба. Двамата с губернатора са се договорили да бъде разработен конкретен план, в който да се набележат области и проекти от взаимен интерес и да се намерят начин за реализирането им в определени срокове. 

Президентът посочи, че ще призове такъв план да се направи съвместно с българското правителство, с работодателски и бизнес организации, с представители на организацията на общините. Но добави, че водещата роля е на правителството.

Радев каза, че ще сподели и с китайския си колега Си Цзинпин желанието и на ръководството на провинция Хъбей да се работи съвместно по конкретни направления. Той открои транспортна инфраструктура, енергетика, автомобилостроене, зелена енергия, селско стопанство, информационните технологии.