Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан отбелязаха 30 години от т. нар Паневропейски пикник, довел в крайна сметка до края на разделението между Източна и Западна Европа, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

"Пикникът се превърна в най-голямото бягство от ГДР след изграждането на Стената през 1961 г. Пикникът се превърна в световно събитие", каза Ангела Меркел в унгарския град Шопрон на границата с Австрия.

На 19 август 1989 г. австрийски и унгарски организации на гражданското общество организиратт "Паневропейски пикник" на границата между Западна Европа и комунистическия Изток. Когато границата е временно отворена по повод пикника, около 600 източногерманци използват възможността да избягат в Австрия.

Ключова роля за безкръвното преминаване изиграва унгарският офицер Арпад Бела.

Десетки хиляди техни сънародници, събрали се в Унгария, последват примера им няколко седмици по-късно, когато Унгария отваря западната си граница. Всичко това в крайна сметка води до рухването на Желязната завеса, отбелязва ДПА.

"Шопрон е пример за това, което могат да постигнат европейците, когато смело отстояват ценностите, които всички ние споделяме. Винаги трябва да си даваме сметка, че нашето национално благополучие винаги ще зависи от общото ни европейско благосъстояние", каза Меркел в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан, с когото през 2015 г. имаше разногласия, когато в Европа пристигнаха стотици хиляди бежанци.

Орбан, който е пламенен противник на имиграцията (особено на тази от мюсюлмански страни), се превърна тогава в лидер на крилото в Европейския съюз, което се противопостави на либералната имиграционна политика на Меркел, припомня ДПА.

Виктор Орбан похвали дейността на Меркел като обединител на Европа и подчерта, че унгарският народ има много високо мнение за нея.

"Падането на Желязната завеса в Унгария проправи пътя за обединението на Германия. Ние също така знаем, че нашето освобождение от съветското иго нямаше да е окончателно без обединена Германия", изтъкна Орбан на днешната церемония.

Въпреки политическите си разногласия Германия и Унгария имат силно преплетени икономически интереси. Германия е основният икономически партньор на Унгария, което се дължи до голяма степен на силното присъствие на германските компании за автомобилостроене в Унгария, отбелязва Франс прес.