Разбитата 5-членна ромска организирана престъпна група (ОПГ) в столичното гето кв. "Христо Ботев" се е занимавала с лихварство, и после рекет и телесни повреди, за да се върнат сумите дадени с колосална лихва. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който определи бандата като част от битовата престъпност.

"Сред тях има това, което вие, жунрналистите, наричате тартори, цигански барони, а аз наричам криминални авторитети", каза кандидатът за главен прокурор.

На групата не са били чужди насилствени действия, търговия с наркотици и дори купуване на гласове, когато има избори.

Той призна, че по отношение на битовата престъпност се "създава усещането, че от някои райони държавата се е оттеглила" и се самокритикува, че прокуратурата и МВР били длъжници на обществото в този сегмент и "дългът трябва да бъде платен".

Но пък прокуратурата не прави разлика дали работи срещу хора с най-висок икономически или най-нисък социален статус - работи еднакво.

Конкретното бандата е включвала 5 души, като "двама са на доста крехка възраст, някои са в родствена връзка, 3-ма са криминално проявени", стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Вледствие на възникналата огромна задлъжнялост, Иван Гешев (който не се стърпя и пак се намеси пред микрофоните, б.р.) определи лицата, че после стават "бели роби" и единственият им изход е "докато не ти приберат всичко, което притежаваш".

Той каза още, че веднага ще уведомяват КПКОНПИ, която предприема действия по конфискация на всякакви облаги от престъпна дейност и проверява несъответствие между доходи и имоти. Той даде пример с ромска група от гр. Левски, на която всички сме видели "къщите и колите, а тези хора не са работили нито един ден". 

"И това го казвам за всички, на които предстои да се сблъскат с нас", сериозен бе Гешев.

Той внесе и още един елемент - че се сигнализира ДНСК, която предприема действия свързани с незаконно строителство и проверка на строителните книжа на "тези огромни палати".

Следвало бутане, отнемане на коли, злато и други ценности.

"Това е матрицата, по която ще се работи по тези дела", закани се Гешев.