След като снощи загуби гласуване в Камарата на общините, британският министър-председател Борис Джонсън предложи днес дата за предсрочни избори - 15 октомври - в случай на нова загуба при насроченото за късно в сряда вечер гласуване по законопроект, изключващ "Брекзит без споразумение", предаде Франс прес.

Така предсрочните общи избори биха се състояли две седмици преди актуалния краен срок за Обединеното кралство да напусне ЕС -  полунощ на 31 октомври срещу 1 ноември. 

За да свика изборите, на Джонсън е нужно одобрението на две трети от депутатите в камарата.

По време на острите дебати снощи Джонсън предизвика лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин да подкрепи предсрочните избори, "за да позволи на народа на страната да изрази мнението си".

Корбин отговори, че не възразява срещу предсрочен вот, стига възможността за напускане без сделка да бъде определено махната от масата.

2 млрд. лири за Брекзит

Британският министър на финансите Саджид Джавид потвърди днес отпускането на 2 милиарда лири за Брекзит догодина чрез назначаване на митничари, оборудване на пристанищата и подкрепа за компаниите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Великобритания "обръща страницата на драстичните икономии", заяви пред парламента Джавид, изтъквайки в същото време увеличение на разходите за обществени услуги и инфраструктури.

"Една нова икономическа епоха изисква нов икономическа план и днес ние поставяме основите за това с най-бързото всекидневно увеличение на разходите от 15 години", изтъкна Джонсън в момент, когато правителството се подготвя за възможността от предсрочни избори преди Брекзит.
"Можем вече да си позволим да обърнем страницата на драстичните икономии" в страната, въведени след финансовата криза, допълни той. 
"Можем да си позволим повече разходи, защото икономиката се разраства", отбеляза министърът, въпреки свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие и опасността от рецесия поради неяснотите около Брекзита.

Джавид обеща повече пари за приоритетите на хората - образование, здравеопазване и полиция, съобщи Ройтерс.
Той обеща също така "инфраструктурна революция", като посочи, че ще бъдат добавени 13 милиона британски лири към публичните разходи през следващата финансова година - първата след насроченото за 31 октомври излизане на Великобритания от Европейския съюз. Освен това Джавид обеща бързо решение за изграждането на много скъпата високоскоростна жп линия Ейч Ес 2 (HS2), както и инвестиции във високоскоростен интернет за цялата територия на страната.
Министърът обаче подчерта, че няма да издава никакви чекове без покритие. 
Джавид, бивш управляващ директор на Дойче банк (Deutsche Bank), беше заявил, че ще поддържа съществуващите фискални правила поне до днешното обявяване на едногодишния разходен план, отбелязва Ройтерс.
Тези правила, изготвени от неговия предшественик Филип Хамънд, изискват правителството да поддържа държавните заеми под 2 процента от БВП и всяка година да намалява дълга като част от БВП.
Според изследователската група Фондация за преструктуриране (Resolution Foundation) слабата британска икономика, увеличаването на държавните заеми в последно време и дългият списък с разходи, обещани от Джонсън, вече са напът да нарушат правилото за дефицит от 2 на сто през следващата година.