Да имаш куче е пряко свързано с по-голяма продължителност на живота и по-малко сърдечни проблеми, особено за хора, които са оцеляли след сърдечен или мозъчен удар. Това сочи ново изследване и отделен мета-анализ, публикувани в журнал на Американската здравна асоциация.

Изследвания досега са показали, че отглеждането на куче намалява социалната изолация, подобрява физическата активност и дори намалява кръвното налягане - което неизбежно води до по-малко сърдечни проблеми.

Комбинирането на данни от няколко изследвания обаче сочи, че отглеждането на куче е добра идея дори и човек вече да е имал сериозни сърдечни проблеми, например удар.

Рискът от смърт след удар намалява с 33% при хората, които имат куче. А след инфаркт - с 27%. Изследването ползва данни на 182 000 души с инфаркт и 155 000 с инсулт, като едва по 5% от всяка група са имали кучета. Данните са от Швеция.

Основната причина е, разбира се, по-активния живот на любителите на четириноги. Но също така - намалените нива на депресия, което също е ефект от грижата за куче.

"Знаем, че социалната изолация е сериозен рисков фактор за по-лошо здраве и ранна смърт. Предишни изследвания индикират, че собствениците на кучета са по-малко изолирани и влизат по-често в контакт с други хора", обяснява Тове Фал, професор от университета в Упсала.

Учените признават, че засега данните сочат за корелация, но не и непременно каузация - т.е. може и други фактори освен кучето да влияят на доброто здраве на стопаните. Нужни са повече изследвания в тази посока, смятат те.