„Аз съм от България, ние сме против Истанбулската конвенция. Не сме я подписали, няма да го направим.“

Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европарламента в Страсбург.Той говори по време на дебат за Истанбулската конвенция. Джамбазки бе единственият изказал се български представител.

Евродепутатите призоваха всички страни от ЕС да ратифицират конвенцията. България е сред тези, които не са го сторили.

Дебатът бе воден навръх Деня за премахване на насилието над жените. По този повод сградите на евроинституциите в Страсбург и Брюксел светнаха в оранжево. 

„Насилието над жени е нещо, което категорично трябва да бъде осъдено. Аз лично смятам, че всеки мъж, който посегне на жена, е негодник и заслужава тежко наказание“, започна изказването си Джамбазки.

Но това няма да стане през този документ, предупреди той, като визира Истанбулската конвенция.

„И няма да стане, защото той (документът – б.р.) не е направен за това да спаси жените от насилие. Досега чух имена на стотици жертви на домашно насилие и те бяха от държави, които са ратифицирали, подписали тази конвенция. С каквзо тя ги защити? Как им помогна?

Не, не се случи. Защо? Защото този документ има друга цел и друга задача. В него са смесени легитимната тема за защитата на жените и абсурдните и противоречиви „ЛГБТ и последният да затвори вратата“-пропаганда, еднополови бракове, социална роля на пола“, изтъкна евродепутатът.

След което продължи:

„Може би ще ви изненадам, но полът не е социална роля и конструкт. Той е биология. Може би ще ви изненадам, но има държави в Европа, които все още вярват, че семейството е доброволен брак между мъж, жена и техните деца. И ние не желаем това да се променя.“

В залата днес се чуха мнения и за, и против Истанбулската конвенция. Предложение за резолюция по въпроса ще бъде гласувано на 28 ноември.

На няколко пъти бяха отправени призиви документът да бъде ратифициран от България и другите страни, които не са го направили. И бе изтъкнато, че това е приоритет и на настоящата Еврокомисия, и на тази, която ще бъде избрана на 27 ноември.