Природозащитнци отново ще протестират от 18 часа днес под прозорците на Министерски съвет в защита на Карадере. Инициативата е наречена "Да спасим Карадере сега! Иначе подписваме смъртната му присъда с бездействието си!".
 
Поредният протест в защита на един от малкото девствени плажове по Черноморието ни е заради решението на бургаската екоинспекция, че за застрояването на Карадере няма нужда да се прави оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

В сряда сайтът "Биволъ" пръв съобщи, че фирма "Макси I" е получила разрешение да вдигне мегакомплекс от вили и бунгала с капацитет за 1860 души в района на плажа. 
 
От партия "Зелените"  веднага обявиха, че решението на бургаската екоинспекция ще бъде атакувано в съда и настояха екоминистърът Светлана Жекова да уволни шефа на РИОСВ в морския град.
 
"Там наистина е място, урбанизирана територия, но то е с този статут заради един незаконен устройствен план, одобрен от общината (Бяла – бел. ред.). РИОСВ нищо не прави, за да бъде отменен, незнайно защо. Там е природа и е "Натура 2000" – защитена зона. Няма как да се позволи това", коментира съпредседателят на политическата формация Андрей Ковачев пред БНР.
 

Според публикацията в "Биволъ" РИОСВ- Бургас е взела решение само ден след парламентарните избори, според което проектът за луксозен къмпинг на Карадере на софийската компания "Макси I" няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000". Според екоинспекторите инвестиционното предложение нямало да окаже отрицателно въздействие върху местообитанията в района.

"Макси I" придоби през пролетта на тази година 165,5 дка в южния край на Карадере срещу цена от 1,66 млн. лева или 10 лв./кв.м. Продавачът – инвестиционният фонд за имоти The Black Sea Property Fund бе купил имота преди 5 години за 18,9 млн. лв.

Проектът няма нищо общо с другата планирана инвестиция на Карадере - комплексът на "Мадара Юръп", за който кабинетът Орешарски подписа меморандум за разбирабирателство. Плановете за застрояването обаче бяха спрени заради силен обществен натиск.

В съвета на директорите на Макси I влизат Николай Ранчев Димитър Вацев и Стоян Илиев, показва справка в Търговския регистър.

Теренът на "Макси I" не попада в защитена територия по смисъла на Закона за защитени територии, но се намира в зоните от екомрежата "Натура 2000", "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци". В съвета на директорите влизат Николай Ранчев Димитър Вацев и Стоян Илиев, показва справка в Търговския регистър.