Малко чудо е, че интернет се е разширил, за да обхване земното кълбо, без да бъде нарязан на несъвместими блокове, които не могат да говорят помежду си. Именно към това обаче Русия предприема значителна стъпка,пише днес специализираният сайт Extreme Tech. Министерството на съобщенията на Русия потвърждава, че страната е тествала нова национална алтернатива на интернет, позната в разговор като Рунет (Runet).

Русия не казва ясно как точно работи Рунет , но експерти смятат, че тя е подобна на системите, които вече съществуват в страни като Китай, Иран и Саудитска Арабия. Властите твърдят, че тестът е протекъл според очакванията и редовните потребители на интернет не са забелязали смущения в услугите. Разбира се, целта на Рунет е връзката със световната мрежа да се прекъсне радикално, ако стане нужда.

Рунет е по същество усилие да ограничи точките, в които вътрешната мрежова инфраструктура на Русия се свързва с външния свят, обяснява авторът на публикацията Райън Уитуом. Ако правителството някога счете за необходимо, то може да блокира тези връзки и да позволи на Рунет да управлява онлайн комуникации в рамките на страната като гигантски интранет. По този начин Русия може да изолира интернет потребителите от външния свят, за да блокира достъпа до информация и да заглуши комуникацията. Тази настройка също ще попречи на виртуалните частни мрежи (VPN - Virtual Private Networks)  да функционират, тъй като те няма да могат да се свързват с необходимите сървъри извън Рунет. Виртуалните частни мрежи позволяват на потребителите да обменят данни през публичните мрежи, все едно че техните компютри са свързани пряко.

Не е ясно колко близо е стигнала Русия до прилагането на Рунет, но може да не мине дълго, преди да видим, че правителството ограничава достъпа до интернет по време на вълнения. Той вече се опита да блокира достъпа до конкретни сайтове и услуги като приложението за съобщения Телеграм (Telegram). Рунет ще изисква сътрудничеството на множество интернет доставчици и телекомуникационни компании в Русия, което го прави сложна операция. Китай и някои други страни с тежки ограничения в интернет успяха да изградят инфраструктурата си, като целяха именно изолацията.

Това идва само няколко седмици, след като правителството на Путин одобри закон, който ще изисква всички електронни устройства в страната да имат предварително инсталиран пакет от руски приложения. Той представи закона като начин за популяризиране на руския бизнес и за по-лесно използване на телефоните. Може обаче да става дума за това хората да използват услуги, над които правителството има контрол. Тези приложения също ще бъде по-вероятно да работят, ако Рунет поеме отворения интернет.