Цената на петрола от сорта Брент продължава да се покачва като тази сутрин котировките му скочиха с допълнителни 2% до нива от малко над 70 долара за барел. Като основна причина за скока, който започна още в петък, се изтъква заплахата за възможна ескалация на напрежението между САЩ и Иран, пише днес агенция Ройтерс. 

Първоначалният скок от петък беше в нивата от около 3%. Днешните допълнителни два показват възходящ тренд, а анализаторите не са категорични дали цената на петрола, извлечен от Северно море ще продължава да расте. 

Междувременно скокът на цените повиши акциите на някои големи петролни компании на лондонската фондова борса. На този фон обаче - изненадващо или не американският гигант Exxon Mobile отчита спад. Според анализаторите причината се крие в спада на вътрешния американски пазар, който е твърде предпазлив заради опасенията от сериозно последици от конфликта. 

Страхът от ескалация беше затвърден след заплахата на американския президент  Доналд Тръмп, че ще наложи санкции и на Ирак, ако войските на щатите бъдат принудени да се изтеглят от страната. Ирак е вторият най-голям производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Междувременно китайски експерти, цитирани от БТА, предупредиха, че Евентуален военен конфликт между САЩ и Иран и ескалацията на ситуацията в Близкия изток ще се отразят отрицателно на вноса на петрол в Китай.

"Хаос в този регион силно ще засегне китайския внос на петрол от Близкия изток и строителните проекти на Китай", посочва научният сътрудник на Китайския институт по съвременни международни отношения Ню Синчун.

Експертът отбелязва, че Китай е най-големият търговски партньор на Иран. Обемът на стокообмена между двете страни през 2018 година е бил 35 милиарда долара. Вносът на петрол през същата година е достигнал 29,27 милиона тона или около 15 млрд. долара в стойностно изражение, нараствайки с 21,8 на сто на годишна основа, посочва експертът, цитиран от ТАСС.

При настъпване на хаос в Близкия изток в миналото единственият вариант за действия за Китай бе излизане (от района), допълва Ню Синчун.

Според ръководителя на Института по арабско-мюсюлманска култура към Пекинския университет У Бинбин конфликтът между САЩ и Иран ще засегне не само Близкия изток, но и други райони в Света. 

"Хаосът в Иран ще се отрази не само на Близкия изток, но и на Северна Африка, Средна и Южна Азия. Ако настъпи хаос, ще започне сериозна оръжейна надпревара. Никой няма да се чувства в безопасност и да има доверие на другите. Как в такива условия Китай да изпълнява своите трансрегионални инициативи за сътрудничество?", пита У Бинбин, цитиран от китайското издание.

И докато цените на петрол хвърчат нагоре - традиционното инвеститорско убежище - златото, поскъпна до невиждани от 6 години насам нива. 

След като в петък котировките на златото се повишиха с 1,5 на сто заради новината за убийството на иранския генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад, днес те достигнаха нов максимум от април 2013 година - 1588,13 долара за тройунция