На база на предварителни данни и оценки за януари 2020 г. се очаква превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма* (КФП) да бъде в размер на 841,3 млн. лв. (0,7 % от прогнозния БВП).

Това съобщение е публикувано в петък на страницата на Министерството на финансите. От него става ясно, че още от първия месец на годината държавният бюджет потегля с регистриран сериозен излишък от почти милиард лева. 

Тазгодишните прогнози за попълването на хазната са различни от предходните няколко, като според идеята заложена в Закона за държавния бюджет за 2020 година България трябва да завърши с балансирано салдо, тоест без дефицит или излишъци. Това е едно от важните условия пред страната за влизането ни в т.нар. чакалня на еврозоната или ERM II. 

Въпреки това големият излишък още от януари показва, че отново ще станем свидетели на практиката - залагат се по-ниски очаквани приходи, които после се преизпълват, а в края на годината правителството ще разполага с едни допълнители пари, които може да харчи без санкцията на парламента. 

На фона на очакваната рецесия в глобален мащаб обаче този план може и да не се осъществи, ако приходите започнат да намалват. От предварителната оценка за януари - изглежда, че към момента такава опасност няма. 

Иначе от МФ пишат, че приходите, помощите и даренията по КФП за януари 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 3,7 млрд. лв. (8,0 % от годишния разчет) и са близки до отчетените за същия период на миналата година. Данъчните и неданъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо предходната година със 118,1 млн. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за януари 2020 г. са в размер на 2,9 млрд. лв., което е 6,2 % от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП за януари 2019 г. бяха в размер на 2,7 млрд. лева.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31.01.2020 г. от централния бюджет, възлиза на 187,3 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

* Консолидирана фискална програма - съдържа разходите на публичната власт за едногодишен период. Наред с републиканския бюджет, в КФП влизат още бюджетът на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетът на социалното осигуряване, НЗОК, висшите учебни заведения, БАН, БНР, БНТ, както и приходите и разходите на извънбюджетните сметки и фондове, създадени към министерства и ведомства.