Първият сериен смартфон с гъвкав дисплей на голяма компания - Samsung Galaxy Fold - вече се продава и в България, съобщиха българските партньори на корейския техногигант.

Иновативното устройство, което вече веднъж бе изтеглено от пазара след проблеми с дисплея, ще струва абсурдните 3999 лв. у нас.

За сравнение, базовата цена в САЩ е 1980 долара, или около 3520 лв. Както е обичайно обаче, у нас устройството идва със солидна надценка. 

Устройството може да се похвали с най-добрия хардуер - общо 6 камери, от които три са същите, които идват и с флагмана S10, 4235 милиамперчаса батерия, 12 GB RAM памет и 512 гб флаш памет, и процесорът Snapdragon 855. Който вече дори не е последният модел на Qualcomm.

Но с подобни характеристики могат да се похвалят и смартфони за 1500 лв. Другите 2500 плащате за 7,3-инчовия сгъваем дисплей с резолюция 1536х2152 пиксела. Galaxy Fold има и малък преден дисплей (4,6 инча), който без проблеми пренася информацията към големия при отваряне. Смартфонът ще поддържа и 5G мрежи - макар че когато имаме такива в България, вероятно вече ще е излязъл следващия модел.

Въпреки това ревютата на смартфона като устройство са положителни, а сгъваемият дизайн е наистина иновативен, и другите смартфони с гъвкав екран също имат сериозна надценка заради това. Устройството е неочаквано леко - 276 грама, и дори сгънато - едва 15,5 мм дебело.