Парите в Многогодишната финансова рамка на ЕС (бюджета му за периода 2021-2027 г. ) ще бъдат с 60 милиарда евро по-малко отколкото в сегашния.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти днес в Брюксел. Поводът за посещението му е предстоящият извънреден Европейски съвет на 20 и 21 феруари. На него 27-те ще се опитат да постигнат съгласие по основните показатели бюджета на ЕС за следващите седем години. Заедно с Борисов в Брюксел е и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

Вчера премиерът се видя с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. А тази сутрин срещата му бе с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който провежда срещи с европейските лидери преди извънредния Съвет.

Срещите са били посветени на цялостната финансова рамка и т.нар. Зелена сделка на ЕС, която предвижда до кредата на това столетие съюзът на има нулеви нетни въглеродни емисии, каза Борисов.

Ето какво още сподели той пред българските журналисти в Брюксел:

„Вчера и днес изпаднах в ролята на министрите, когато правим българския бюджет – всеки идва и се вайка: ако не дадеш още малко или за еди какво си, край, умираме. В общи линии това се случва и по финансовата рамка в момента. Да, за България в момента това, което сме постигнали, е най-малкото въпреки намаления бюджет да получим толкова и повече пари, колкото сме имали в процентно отношение. Запознах ги с регионите, където сме доста по-изостанали.“

След това Борисов и ръководителите на ЕС се върнали на произхода на кохезията и защо е направена тя - за да отрегулира несъвършенствата на общия пазар.

„Защото българските лекари, медицински сестри, рехабилитатори, инженери, програмисти са много добре дошли в ЕС десетилетия наред. А държавата влага много пари да ги обучава. Против тях ЕС няма против да са тук. Кохезията е направена да може това движение на хора, стоки и капитали да бъде отрегулирано в по-слабо конкурентните райони. Там се дават повече пари, за да не стане разликата много голяма. Не че я няма, но тези, които сме били в социализЪма, както казваха, рязко се отличаваме от тези, които са с евро и са в тази част на Европа“, заяви премиерът.

След което нападна противниците си, като явно визира опозицията:

„Защото се опитаха и по тази тема - за еврото, да говорят, че е нещо лошо. А чакалнята гарантира банковата система – нищо повече. И аз не виждам държава с евро да е по-зле от България, да кажеш: виждате ли, те ги карат да отидат и да станат по-зле. Вие нали тук живеете? Някоя държава, която е въвела евро, да е по-зле от други? Но това е друга тема. Ще й дойде и на нея времето да говорим – защо ги е толкова страх от чакалнята еврозоната, че не могат да се нарушават така лесно банковите закони и да се фалирарт банки. Това са големите опасности за нашите противници. Глобалният банков съюз означава дисциплина, контрол и гарантирани финанси. Защото ако се направи това, което направи нашият парламент – по фиксирания курс да влезе България в чакалнята – по кое сме против, защо сме против? Обаче виждате в България какво се говори. Защото това глобално ни привързва към Европа на първа скорост, към белите държави.“

На въпроса има ли опасност някоя държава да възрази и да не се запази фиксираният курс министър председателят даде следния отговор:

„Ако не стане така, по желание отиваме. Това ще нанесе поражение на спестявания и т.н. Ще го приключим. Пари са и затова го вкарахме в парламента, за да не зависи от мене, от финансовия министър, от Дончев, за не стане не със съгласието на всички.“

Той допълни, че Зеленият пакт е голям проблем за България. И всички го знаят и им е известно какви милиарди трябва да даде страната ни. Но едва ли според Борисов Европа  ще се откаже, надали Европарламентът ще спре да иска това да стане по-скоро.

„Според мен трябва следващите 10 години да се работи много активно. Максимумът, който според мен може, е до 10-15 години да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда. Притеснително е, че казват: добре, имате 14 милиарда евро, можете да си оправите енергетиката. Веднага репликирахме, че това са пари и за инфраструктура, и за конкурентоспособност, и за малки и средни предприятия, и за образование. Сиреч тук ни е основният спор и снощи и днес. Битката е много голяма“, обобщи Борисов.