Автомобил, оборудван с компютър и камери ще обикаля в центъра на София и ще засича от разстояние дали паркираните коли са заплатили престоя си. Това съобщи столичният Център за градска мобилност.

Става дума за нова тестова система, която на теория далеч по-бързо сравнява информацията и оцветява в различен цвят за разпознаваемост различните случаи. Това няма да изключи проверката от екипите, тъй като в Синя и Зелена зона се паркира и с хартиени талони. Целта е да се тества на терен новата технология и как тя може да направи по-качествена дейността на екипите от ЦГМ.

От днес започва и предупреждаване със SMS за тези водачи, които използват услугата за платено локално паркиране - т.е. по-евтината такса за зона, когато е в непосредствена близост до имота, в който живеем.

Все повече столични квартали извън центъра влизат отчасти в Зелена зона, което теоритично създава повече места за паркиране. С локално платено паркиране живеещите там могат сравнително достъпно (10 лв на месец за Зелена зона, 15 лв за Синя, 100-150 лв съответно годишно) да регистрират колата си към конкретно жилище, което притежават или в което са наематели. Това става със заявление в офисите на ЦГМ или онлайн.

Досега обаче при изтичането на месеца потребителите получаваха само имейл, който често не е достигал до водачите, признават от ЦГМ. Затова от общинското дружество ще пращат и SMS от номерът 1902, по който получаваме и съобщения, когато автомобилът ни е бил санкциониран за неправилно паркиране. Така се надяват да спестят време и притеснения на клиентите. Само за този месец стикерите за локално паркиране, които изтичат, са над 700.