"С любопитство очаквам преговорите с ББЦ. Ако с ПФ обявиха коалиция, с ББЦ може би ще е фактическо съжителство."

Това написа тази сутрин във фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод предстоящата среща на ГЕРБ и "България без цензура" и прави "кратка равносметка" на преговорите дотук:

"Между ГЕРБ и РБ има над 90% съвпадение по ВСИЧКИ 18 точки от приоритетите на ГЕРБ и по основните реформаторски приоритети на РБ. Поне на думи.

Между ГЕРБ и ПФ има около 60% съвпадение по 18-те точки на ГЕРБ, програмата на ПФ не е обсъждана. 
Кадрови въпроси не са обсъждани и в двата случая. 

Резултатът е: ГЕРБ прекратява преговорите с РБ и обявява коалиция с ПФ. 

Изводът - или Борисов не иска коалиция с Реформаторите, или играе доста плоска и евтина игра на изнудване и разцепване, с цел да свали важните реформи от дневния ред на 43-тото НС." 

Винтервю за „24 часа" пък Кънев заявява, че не трябва да се говори за някаква „зависимост“ между Реформаторския блок и ГЕРБ.

„Не мисля, че нишката ни с ГЕРБ е скъсана. Наблюдаваме желание на ГЕРБ да демонстрира сила и стремеж единствено те да диктуват условията, при които ще се сформира бъдещото правителство - както по отношение на партньорите и подкрепата, така и по отношение на програмата", казва той.

После добавя:

„Нека да цитирам г-н Борисов - хубаво е да говорим за споделена отговорност. Налагат ни я българските избиратели. Оттук нататък със сигурност следват трудни преговори и ако от ГЕРБ са очаквали, че нашата програма и обещанията ни пред избирателите няма да имат роля в тези преговори, със сигурност са сбъркали. Така че моето очакване оттук нататък е да се промени този тон на едностранен диктат и да се тръгне към разумно продължаване на преговорите, което, естествено, зависи от страната, която ги е прекъснала".

На въпрос защо РБ е изпратил на преговорите с ГЕРБ Трайчо Трайков – факт, който според Борисов е „груба провокация“ Кънев отговаря:

„Много е грозен този коментар на г-н Борисов. През ум не би ни минало да коментираме преговорния екип на ГЕРБ и самите ГЕРБ много се обиждаха, когато ние говорехме персонално. Това не е лична атака. Докато г-н Борисов влезе в лична атака спрямо един от най-видните лидери на РБ. Затова и не искам да го коментирам, защото не искам да натягаме напрежение. Естествено, че както ГЕРБ, така и Блокът са свободни да определят преговорните си екипи.“

А в коментар за „извиването на ръце и чупенето на пръсти“ казва:

„Метафората тръгна от Борисов. Той много я обича от 2009 г. Аз се възползвах от нея, за да кажа, че ако ще извиваме ръце, това ще са ръцете на мафията, и ако ще пукат пръсти, то ще е, за да се прекратяват лоши практики и да се налагат правила.“

След това Кънев пита:

„Но защо ГЕРБ припознават себе си в мафията и лошите правила? Факт е, че лоши правила е имало и при тях, но това важи за всички управления в България. Мафията е силна, корупцията е повсеместна и с галене по главата няма да мине.“