По неофициална информация големите търговски вериги към момента нямат притеснения, че някои стоки ще бъдат изчерпани въпреки вълната от презапасявания заради коронавируса. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, който беше включен в кризисния щаб за действия срещу COVID-19.

"Не се презапасявайте, не е необходимо", повтори той няколко пъти на брифинг след извъредното петъчно заседание на МС, свикано да се опровергаят слуховете, че в страната има случай на заразен с коронавирус, но това се крие от властите.

Преобладават ирационалните страхове. Всеки да преосмисли личните си хигиенни навици, да ограничи присъствието си на места със струпвания на големи групи хора, но няма нужда от презапасяване и не се готвим за атомна (ядрена) война, отчете шефът на кризисния щаб и началник на ВМА ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Не, няма да има атомна война", повтори той.

Мутафчийски даде за пример и своите 76-годишни родители, които той съветва да стоят сега - основно заради грип тип Б - повече вкъщи, да не се разкарват за най-малкото нещо до личния лекар, защото там има много болни хора. Но не ги съветва да се презапасяват. 

Караниколов изброи някои от предприеманите мерки за превенция:

Министерството на образованието ще изпрати указания до училищата за повишаване на мерките, свързани с хигиената.

От понеделник с децата трябва да има постоянни разговори как да се спазва хигиена - миене на ръцете и т.н. Засилена ще е и хигиената при почистването на училищата.

Ще има и ограничаване на ученическите пътувания - спирането им до Китай и до Италия.

В транспорта се работело за обезпечаване на защитата на служителите.

Събирала се информация каква ще е необходимостта на лечебните заведения от медикаменти и консумативи за справяне с болестта.

Информация също се търсела и от Изпълнителната агенция по лекарствата - какво е необходимо да се осигури.

Осигуряването на дезинфектанти и на медицински маски ще се търси чрез български производители. Като се водели разговори с Асоциацията по текстил.

За да онагледи колко мащабна е липсата на маски в световен мащаб, проф. Мутафчийски даде следния пример:

"С нас се свързаха да ни молят за маски от китайското посолство... Китай, най-големият производител в света."

Караниколов увери, че няма данни въпреки презапасяването цената на някои от хранителните стоки да е нараснала.